Висока оценка за достъпността на сайта си получи община Димитровград

След извършена проверка за достъпност на съдържанието на интернет-страницата на община Димитровград в съответствие с приложимите стандарти съгласно изискванията на Закона за електронно управление не са установени несъответствия. Сайта се отличава с висока достъпност и е правилно проектиран, спазвайки изискваната за достъпност на стандарта EN 301 549 V2.1.2 (2018-08), се казва в писмо от проверяващия орган, подписано от главния секретар на Държавната агенция "Електронно управление" Кирил Дойчинов.

Държавна агенция „Електронно управление“, в изпълнение на задълженията по чл. 60а от Закона за електронното управление (ЗЕУ), извърши проверка за достъпността на съдържанието на уеб сайта с адрес: https://www.dimitrovgrad.bg/bg/ на представляваната от Вас организация за съответствие с приложимите стандарти съгласно изискванията на чл. 58в от ЗЕУ. За стартиране на наблюдението и проверките на уебсайтове и на мобилни приложения, ДАЕУ информира общините с писмо с рег. № ДАЕУ-17562/25.9.2020г.

Стандартът, който трябва да се постига, съгласно чл. 39, ал. 2 на Наредбата за общите изисквания към информационните системи, съдържанието на интернет страниците и мобилните приложения на административните органи, е хармонизирания стандарт EN 301 549 V2.1.2 (2018-08) (WCAG 2.1, ниво на достъпност АА), гарантиращ минималното равнище на достъпност.

Проверката за съответствието на интернет страниците с изискванията за достъпност се извършва дистанционно в web пространството и съгласно Методология за наблюдение и проверки на достъпността на съдържанието на интернет страниците и мобилните приложения.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини