Хъбъл засне как светлината се огъва около голяма маса

Това необикновено изображение от космическия телескоп Хъбъл на НАСА / ESA на галактическия клъстер Abell 2813 (известен също като ACO 2813) илюстрира концепцията за гравитационна леща.

Сред малките точки, спирали и овали, които са галактиките, принадлежащи към клъстера, има няколко с различна форма на полумесец. Тези извити светлинни дъги са пример за явление, известно като гравитационна леща. Изображението е съставено с помощта на наблюдения, направени с усъвършенстваната камера за проучвания на космическия телескоп Хъбъл (ACS) и Wide Field Camera 3 (WFC3).

Гравитационната леща се появява, когато масата на обекта кара светлината да се огъва.

Кривите полумесеци и s-образните форми на светлината в това изображение не са извити галактики, а са светлина от галактики, които всъщност се намират отвъд Абел 2813.

Клъстерът галактики има толкова голяма маса, че действа като гравитационна леща, причинявайки светлина от по-отдалечени галактики да се огъне около него. Тези изкривявания могат да се появят в много различни форми, като дълги линии или дъги.

Това много визуално доказателство, че масата кара светлината да се огъва, потвърждава една от най-известните научни теории - теорията за общата относителност на Айнщайн.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини