ЕСПЧ осъди Турция за задържането на писателя Ахмет Алтан

Европейският съд за правата на човека /ЕСПЧ/ осъди Турция във връзка с ареста на писателя Ахмет Алтан, който е задържан вече 1500 дни, съобщава информационният сайт Саманйолу.
Решението е по иск на Алтан, който бе арестуван през 2016 г.

Според съда не са открити никакви доказателства, че Алтан е искал да свали правителството, съобщи турската редакция на Дойче веле. Показанията и писанията, приведени по случая, не представляват основателно съмнение, смята ЕСПЧ.

Съдът постанови, че са били нарушени правата на писателя за сигурност и безопасност, справедлив съдебен процес и свобода на изразяване.

Въпреки това съдът не е приел тезата, че Алтан е задържан и съден по политическа причина.

Анкара е осъдена да плати обезщетение в размер на 16 хиляди евро по случая.

Известният журналист и писател Ахмет Алтан бе осъден на доживотен затвор през 2018 г. по обвинения в подпомагане на терористична групировка. По-късно присъдата бе отменена и той бе освободен, но следващата седмица бе изпратен отново в затвора.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Св
    СВЕТСКИ ЧОВЕК
    0 0
    17:17, 13 апр 2021
    Европа и цивилизования свят отдавна се е уверил че турция е една мюсюлманска държава с подобен манталитет и визия.няма нищо общо с цивибизованите нации и следва веднъж завинаги да е изолират а не само да приказват.този гьонсурат-диктатор ердоган - го потвърждава това ежедневно. Последният случай с диван гейт е продукт на една нация с манталитет светлинни години отдалечен от съвремието. Жените от този свят са второ качество -доказано при тях от векове и за векове. Този диктатор върна турция допреди времената на мустафа ататюрк.
    Къде са тези хора в турция като ататюрк за да го изметат веднъжъ завинаги този самозабравил се диктатор.
Последни новини