Проучват реакцията на имунитета при повторно заразяване с COVID-19

Ново клинично изпитание с хора ще проучи реакцията на имунната система при повторно заразяване с коронавриус, пише "Гардиън".

Изпитанието с хора включва заразяване на участниците, което ще бъде направено по контролиран начин. Проучването ще помогне и в борбата със заболявания като малария, туберкулоза и гонорея.

Първото изпитание с хора за COVID-19 започна тази година. Проучването е ръководено от изследователи от Лондонския имперски колеж. Първоначално е проучвано заразяване на хора с най-малкото количество от вируса, необходимо да причини инфекция. Участниците не са прекарали вируса преди това.

Сега изследователи от Оксфордския университет обявиха, че са получили етично одобрение за провеждане на ново изпитание с хора, които са преболедували коронавируса. Набирането на доброволци се очаква да започне през следващите няколко седмици.

Целта на проучването е да се установи имунният отговор, който предотвратява повторна инфекция. Екипът ще измери нивата на различните компоненти на имунния отговор на участниците, включително Т-клетките и антителата, а след това ще проследи дали участниците се заразяват повторно, когато се изложат на вируса.

Участниците трябва да са здрави, с нисък риск при COVID-19, на възраст между 18 и 30 г. Заразяването с коронавируса трябва да е станало 3 месеца преди да се включват в изследването. Всички трябва да са имали положителен PCR тест за коронавирус. Също така трябва да имат изградени антитела.

В първата фаза от изпитанието ще бъдат включени 24 участници, които ще бъдат разделени в групи с 3-8 души, които ще получат през носа първия щам на коронавируса. Идеята е да се започне с много ниска доза и ако се наложи, да се увеличи.

Целта е 50% от участниците да бъдат заразени, но до много лека форма на заболяването.

Втората фаза, която се очаква да започне през лятото, ще включва нова група от участници и ще проучи имунния отговор преди и след излагане на вируса, а също така нивото на вируса и какви симптоми имат повторно заразените.

Ако повторната инфекция бъде потвърдена или се появят симптоми в една от двете фази, участници ще получат лечение с моноклонални антитела. Участниците ще получат около 5000 британски лири за цялото изследване, като всеки доброволец ще трябва да се самоизолира за най-малко 17 дни по време на проучването.

Екипът смята, че проучването не само може да разкрие какво ниво на различни аспекти на имунния отговор е необходимо за предотвратяване на повторна инфекция, а също така ще хвърли светлина върху продължителността на защитата и ще помогне за разработване на лечения и ваксини.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
13 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
13 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
13 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
13 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
13 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
13 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
13 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
13 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
13 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
13 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
13 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
13 май 2021
Последни новини