Учени секвенираха ДНК на древна мечка от пръст в пещера

Пръстта по пода на отдалечена древна пещера в Мексико се оказа нов източник на ценна древна ДНК, съобщи Сайънс алърт.

За първи път учени от университета в Копенхаген секвенираха древна ДНК от проби пръст. Те описаха работата си като "кацане на Луната за геномиката". Пробивът означава, че фосилизираните останки вече не са единственият източник на древна ДНК. Освен това тя вече може да бъде изследвана в контекста на популации, а не за отделни индивиди.
Всичко това се дължи на мечки, които са използвали пещерата като тоалетна преди 16 000 години. С урината и фекалиите се изхвърлят клетки, които са останали в пръстта, обясни Еске Вилерслев от екипа.

Пещерата Чикиуите, откъдето са взети пробите, е известен археологически обект. Там са намерени каменни сечива и фрагменти на 25 000 до 30 000 години. Кости и следи от ДНК разкриват, че хората не са били единствените й обитатели. Там са влизали мечки, прилепи, полевки, гризачи.

С пробите от пръстта Велерслев и колегите му са секвенирали генома на две мечки от горния палеолит. Първата е предшественик на съвременната американска черна мечка, а втората - вече изчезналата гиганска късолика мечка. Тя е била една от най-едрите в историята, но последните свидетелства за нея са отпреди 11 000 години.

Учените са сравнили получените геноми с тези на други мечки. Резултатите им показват, че обитавалите пещерата Чикинуите са тясно свързани със съвременните мечки в Северна Америка, но имат общ предшественик и с мечките в Аляска.

Досега с фрагменти от ДНК в седименти специалистите установяваха само, че там е живял определен вид.

Статия за изследването е публикувана в сп. "Current Biology" (Съвременна биология). 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини