Посолството на САЩ в Москва спря да издава визи за руснаци

Посолството на САЩ в Москва обяви, че спира да издава на руски граждани туристически и бизнес визи, а дейността на консулската му служба се свежда до минимални услуги. Причината е решението на Русия да забрани наемането на руснаци за техническа и административна работа, което е наложило съкращаване на 75% от консулския персонал.

Реално погледнато, за руснаците няма да има шоково спиране на издаването на визи, тъй като тази дейност почти е прекратена от март миналата година с нареждане на Държавния департамент на САЩ за десетки държави заради пандемията. Но през последните седмици в двустранните отношения се създаде нова ситуация, отразена в днешното съобщение.

На 23 април президентът Владимир Путин подписа указ, с който се възлага на правителството да състави списък на "неприятелски държави" (той още не е публикуван), като външният министър Сергей Лавров вече каза, че със сигурност в него ще са Съединените щати. Посолствата на страните от списъка попадат под редица строги ограничения, които ги принуждават драстично да ограничат досегашната си дейност. Мерките не засягат дипломатическите служители и визите, свързани с дипломатически събития.

Предишното сериозно ограничаване на консулските услуги стана през 2017 г. Дотогава визи и други документи можеше да се оформят в столицата, Санкт Петербург, Екатеринбург и Владивосток, а след това - само в Москва. Сега вече и това почти спира.

Документи ще се издават на руснаци само в извънредни случаи, като имигрантски визи ще се оформят в случаи "на живот или смърт" или при изтичане валидността на някои документи. В "обозримо бъдеще" няма да има нотариални услуги, подновяване на паспорти, консулски справки, актове за раждане в чужбина и т.н.

За американски граждани също ще се предоставят само спешни услуги, като на американците с изтичаща руска виза на руска територия се препоръчва да напуснат страната до 15 юни - срокът, определен от руското правителство. Напомня се, че и спешните услуги за американци в Русия ще се забавят или ще бъдат намалени поради новото ограничение на консулски и дипломатически служители да пътуват извън Москва.

Генералното консулство в Екатеринбург спря работа на 1 април "след подробни консултации с държавния секретар на САЩ и в резултат на продължителната проверка за сигурността на дипломатическото представителство и условията на работа на нашия персонал", поясни посланик Джон Съливан. Освен това САЩ уведомиха Русия и че скоро няма да поднови работа генералното консулство във Владивосток.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини