Pfizer започва клинични изпитвания на първото хапче за лечение на COVID-19

Превенцията е по-добра от лечението, когато става въпрос за инфекциозни заболявания, и това е още по-вярно за COVID-19.

Подобно на други вируси, борбата срещу COVID-19 в момента страда от липсата на ефективни лечения - наличните ваксини са впечатляващо полезни за възспиране на разпространението, но сериозните инфекции все още убиват хора в много краища на света. Веднъж заразени, повечето терапии за лечение включват просто поддържане на пациента с кислород и стабилност, докато имунната му система може да се пребори с вирусните частици в тялото си. За съжаление, това не винаги е успешно и с неконтролируем брой случаи в много страни, докато пандемията продължава, отчаяно е необходимо лечение на инфекция с COVID-19.

За пореден път Pfizer се надява да се справи с проблема. В момента се провежда в Брюксел, Белгия, клинично изпитване фаза 1 на първото хапче, предназначено за лечение на COVID-19. Насочвайки се към специфичен ензим, който вирусът трябва да репликира в клетките на гостоприемника, Pfizer се надява хапчето - наречено PF-07321332 - да се бори с инфекцията веднага щом се появи.

„За да се справим с пандемията на COVID-19 е нужна както превенция чрез ваксина, така и целенасочено лечение за заразените с вируса. Като се има предвид начинът, по който SARS-CoV-2 мутира и продължаващото глобално въздействие на COVID-19, изглежда вероятно, че ще е от решаващо значение достъпът до терапевтични възможности както сега, така и след пандемията”, коментира д-р Микаел Долстен (Mikael Dolsten), главен научен ръководител на "Глобални изследвания, разработки и медицина" на Pfizer.

„Проектирахме PF-07321332 като потенциална перорална терапия, която може да бъде предписана при първите признаци на инфекцията, без да е необходимо пациентите да бъдат хоспитализирани или да са в интензивни отделение. В същото време интравенозният антивирусен кандидат на Pfizer е потенциална нова възможност за лечение на хоспитализирани пациенти. Заедно двата препарата имат потенциал да създадат парадигма за лечение от край до край, която допълва ваксинацията в случаите, когато болестта се появи".

PF-07321332 е протеазен инхибитор, който директно предотвратява производството на вирусни частици в гостоприемника. Ако вирусът не може надеждно да се репликира в голямо количество, той спира разпространението на инфекцията и няма да причинява вреди. Протеазните инхибитори се използват широко при лечението на ХИВ и хепатит С, но въпреки че се оказаха ефективни в борбата с COVID-19 и други коронавируси в експерименти с клетъчни култури, все още не е доказано, че са безопасни и ефективни при хора. Наред с PF-07321332, Pfizer изследва и PF-07304814 , интравенозно прилаган протеазен инхибитор, който в момента се изпитва при хоспитализирани пациенти.

Вече е в ход клиничното изпитване на PF-07321332, в което участват до 60 здрави възрастни доброволци и има за цел да приключи на 25 май. Изпитването тества препрат за безопасност и поносимост и разглежда как съединението се приема от организма на здрави доброволци. По-нататъшните изпитания ще трябва да се направят с по-големи групи, за да се тества безопасността и ефикасността, преди да може да бъде обявен лечебно средство срещу SARS-CoV-2.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини