SpaceX успешно върна на Земята четирима астронавти

Капсула, построена от компанията на Илон Мъск SpaceX, успешно върна на Земята четирима астронавти от Международната космическа станция, съобщават световните информационни агенции в неделя.

Американската космическа агенция НАСА официално потвърди, че астронавтите от САЩ Майк Хопкинс, Виктор Глоувър и Шанън Уокър и колегата им от Япония Соичи Ногучи са се приземили в Мексиканския залив около 3.00 часа местно време.

Това беше първото нощно кацане на американски космически екипаж на Земята след това на Аполо 8 през 1968 г.

Екипажът се завърна от Международната космическа станция (МКС) с капсулата Resilience, която преди това летя до МКС през ноември 2020 г. С прекараните в космоса общо 167 дни тази мисия беше най-дългата, изстреляна някога от САЩ.

Първоначално екипажът трябваше да се завърне на 29 април, но мисията беше отложена заради силен вятър.

SpaceX планира частна космическа мисия през септември и друго изстрелване на астронавти на НАСА през октомври. Американската космическа агенция работи с частни компании за обслужване на МКС от 2011 г.

SpaceX изпрати първия си екипаж на МКС през май 2020 г., с което даде възможност на НАСА да спре да разчита на Русия за транспортирането на астронавти до станцията. Космическият гигант Boeing също се надява да изстреля астронавти в началото на 2022 г.

Източник: Свободна Европа

Коментари в сайта

Последни новини