Намаляването на партийните субсидии прието за малко и отхвърлено след прегласуване

След почти пет часа дебати, законопроектът на "Има такъв народ" за намаляването на субсидиите на партиите на 1 лев, първоначално бе приет прие, но след прегласуване поискано от Джейхан Ибрямов (ДПС), бе отхвърлен от депутатите.

На първото гласуване общият брой гласували беше 180, от които 93 за, 84 против и 3 въздържали се. На повторното гласуване обаче, от 168 гласували 76 бяха за, 86 против и 6 въздържали се. Така законопроектът не бе приет на първо гласуване в НС.

Филип Станев от "Има такъв народ" откри дебатите с представяне на мотивите за предложението. По изчисленията му намаляването на партийната субсидия от 8 лева на 1 лев ще спести на данъкоплатците над 21 милиона лева. 

От партия ГЕРБ изразиха подкрепа към предложението на ИТН, Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!" също изрази одобрение към законопроекта. Против бяха парламентарните групи на БСП, ДПС и "Демократична България".

Росица Кирова от ГЕРБ каза, че трябва да бъде осигурена прозрачност на финансирането, преди да бъде взето решение за размера на субсидиите.

Депутатът от БСП Крум Зарков заяви, че се изисква смелост да застанеш срещу толкова широко обществено подкрепена теза. Той предупреди, че гражданите не са наясно с опасностите, които крие намаляването на субсидията.

"Махнете ли публичното финансиране ще помогнете на тези, които привилегироват корпоратизма. Когато една партия дълго време управлява, тя добива лостове за власт и без публични средства" заяви Зарков.

От ДПС изтъкнаха, че партийната субсидия от 1 лев не би била достатъчна за покриването на базови разходи на партиите. Йордан Цонев от ДПС заяви, че позицията на партията е била много последователна, агрументирана и точна. 

"Дебатът продължи повече от година и общото мнение беше, че трябва да има финансиране"

Атанас Славов от "Демократична България" коментира, че публичното финансиране е конституционен стандарт при финансирането на партиите.

Според Мая Манолова в условията на криза депутатите трябва да са солидарни с гражданите. Тя изрази подкрепата си за намаление на субсидиите и призова за намаляване депутатските заплати, което по-рано не бе прието при гласуване.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Г-
    Г-н Михайлов
    2 -1
    20:50, 5 май 2021
    Ако не се лъжа ДуПиСе и тяхната подлога в Хасково- Йозджан Мехмед, тръбяха преди изборите за “Рестарт“ и бюлетина №9??? До като има джахил турци и гьотверен българи- ТАКА ЩЕ Е!!!
    • За
      За БСП
      2 -1
      20:56, 5 май 2021
      знаем че са от статуквото, интересно защо Демократична България разрови бунището край Росенец,а сега се “съгласи“ с ДуПиСе!! Явно дуаня импусна бакшиш!!!
    • До
      до сега не разбрахте ли
      2 -1
      23:31, 5 май 2021
      че всички са все баклуци в различен цвят и са с еднаква смрад. И президента днес се видя не им отстъпва по нищо и той се оказа долен баклук.
Последни новини