Атакуваха щаб-квартирата на президентския съвет в Либия

Хотел "Коринтия" в Триполи, в който се помещава седалището на либийския президентски съвет, беше нападнат в петък вечерта от група въоръжени мъже. Това съобщи телевизия "Ал Арабия".

Медията цитира източници от властовите структури в страната.

Ръководителят на президентския съвет Мохамед ал Менфи успял да напусне сградата на най-големия хотел в Триполи през задната врата. В момента всички членове на съвета, който се състои от трима души, са в безопасност. В същото време, според информация, идваща от Триполи, въоръжена група отвлякла ръководителя на канцеларията на президентския съвет Мохамад ал-Мабрук.

Според либийските медии атаката е подкрепена от въоръжените формирования от Западния регион, участвали в операцията "Вулкан на гнева", обявена от бившия ръководител на правителството на Националното съгласие Фаиз Сарадж срещу Либийската национална армия, водена от фелдмаршал Халифа Хафтар, който обяви началото на кампанията срещу Триполи през пролетта на 2019 г.

Според информационния портал Africagatenews командването на милициите се стреми президентският съвет да смени ръководството на общата разузнавателна служба на страната, както и да уволни Наджлу Мангуш, министър на външните работи и международното сътрудничество, заради позицията й по редица на политически въпроси. По-специално министърът се стреми към незабавно изтегляне на всички чуждестранни войски и наемници от страната, тя също така открито разкритикува присъствието на турските войски в Либия.

Освен това милициите поискаха премахването на току-що назначения с указ съвет от ръководителя на либийската разузнавателна служба Хюсеин ал-Айб и завръщането на бившия му лидер Имад ал-Тараблуси на този пост.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини