Отслаби ли имунната ни система самоизолацията

След повече от година в принудителна самоизолация, постепенно започваме да се връщаме към стария си начин на живот. Разбира се, това ще отнеме време, но може би още с първите крачки сме се почувствали по-податливи на условията на външната среда.

И няма как да не сме си задали въпроса дали пък стоенето вкъщи не ни е изнежило и сега по-лесно да можем да настинем или да хванем някоя зараза. А отговор на този въпрос ни дават учените от MIT Medical.

Вероятно сме чували твърдението, че бебетата, израснали в стерилна среда, боледуват много по-често. Това може и да е така, защото имунната им система тепърва се формира и всяка среща с потенциални вредители оставя отпечатък в нея.

Но когато станем "по-възрастни", вече имаме зад гърба си години опит в борба с всевъзможни вируси и бактерии, които са буквално навсякъде. И тази имунна памет, т.нар. клетъчен имунитет, не може да изчезне току-така за няколко месеца стоене вкъщи.

Разбира се, излагането на бактерии, било то полезни или вредни, има регулаторна функция за имунната система и не й позволява да влезе във фаза на свръх реагиране, каквото например са алергиите.

Но идеята, че можем да създадем стерилна среда вкъщи, е доста далеч от реалността. А ако имаме домашен любимец, това е просто невъзможно.

Но пък нездравословното хранене, липсата на движение, стресът, увеличеният прием на лекарства и други последствия от самоизолацията е доста по-вероятно да окажат негативно влияние на защитните сили на организма, дори да не искаме да си го признаем, предава Medical News Today.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини