Израел струпва войски около Газа и заплашва с наземна операция

Израелската армия обяви, че се подготвя сухопътна инвазия в ивицата Газа три дни след като започна размяната на удари от двете страни, а ракетен обстрел от контролиращата Газа организация "Хамас" бе последван от израелски бомбардировки.

От понеделник най-малко 67 души, сред които 17 деца, са убити в Газа. Жертвите в Израел, чиято противовъздушна отбрана успява да свали повечето от ракетите на "Хамас" (а някои падат обратно в ивицата и причиняват жертви и щети) са седем.

Това е най-смъртоносната от седем години ескалация на насилието, която последва протести и дни на напрежение с палестинци в Ерусалим (включително заради сега отложено решение за изселване на палестинци от арабския квартал "Шейх Джарах" в Източен Ерусалим). Последва и ултиматум, поставен от "Хамас" за изтегляне на израелската полиция от проблемните райони. Последваха сблъсъци и в различни израелски градове, като нападения извършват както тълпи араби, така и евреи.

Според говорител на армията все още не е взето решение дали да има наземна офанзива. Ситуацията обаче напомня войните на Израел с "Хамас" от 2008-2009 г. и последната от 2014 година.

Събитията от тази седмица на практика замразиха коалиционните преговори, които биха оставили премиера Бенямин Нетаняху извън властта.

Насилието не стихва

Вчера представител на въоръжените сили каза, че се очаква операцията на продължи най-малко седмица. Обстрелът от "Хамас" продължава, само до вчера сутринта ракетите по посока Тел Авив и други райони бяха над 1000. Нападенията продълиха и днес и се наложи евакуация на хиляди израелци.

Междувременно продължиха и бомбардироките в жилищни райони в Газа по цели, където се смята, че се укриват военни командири от "Хамас". Вчера източници на "Ал Арабия" писаха, че израелската армия е локализирала преместили се от обичайните си адреси командири, получили директива да изберат трудно откриваеми позиции в град Газа.

Според "Хамас" Израел съзнателно избира да атакува цивилни райони и жилищни сгради, появи се и информация за смърт на хора, които (според здравните власти в Газа) може да са вдишали отровен газ, но не се съобщават подробности.

Поне две многоетажни постройки вече бяха унищожени от бомбардировките (за които израелските сили твърдят, че са предупредили с цел евакуация на местното население). Убити са и десетина членове на "Хамас", сред които четирима високопоставени командири.

Байдън е загрижен, но напрежението "ще приключи скоро"

В редица градове араби се сблъскваха с полицията, докато крайнодесни евреи обикаляха улиците в търсене на араби. От вторник се съобщава и за атаки срещу синагоги. Нетаняху, обвиняван в някои медии, че е на вълната на кризата, за да се задържи на власт, призова да спрат атаките и от двете страни. "За мен няма значение, че кръвта ви кипи. Не може да поемете закона в свои ръце."

Междувременно Нетаняху разговаря с американския президент Джо Байдън, изразил загрижеността си и подчертал "правото на Израел да се защитава", но и показал оптимизъм, че кризата няма да продължи твърде дълго, без да посочи причини.

"Хамас", която почти десетилетие и половина контролира Газа, е призната за терористична организация от Израел и Съединените щати. С нея, а и с Израел, опитаха да разговарят Египет, Катар и ООН, но предложенията за посредничество за прекратяване на огъня са отхвърлени и от двете страни. Вашингтон ще изпрати специален представител, който да работи за деескалация.

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта

Последни новини