BBC: Зад двореца на Путин стоят държавни пари и фиктивни собственици

Дворецът на руския президент Владимир Путин е изграден с "ключовата роля на държавата", а собствениците му са били фиктивни, става ясно от разследване на руската редакция на Би Би Си, което потвърди направените от Навални твърдения по-рано тази година.

В началото на годината щабът на руския опозиционер Алексей Навални публикува разследване, което доказва, че Владимир Путин се е сдобил с огромен дворец. Имотът стана по-популярен с названието "дворецът на Путин", намиращ се близо до град Геленджик на брега на Черно море.

Според разследването на Навални руският президент се е сдобил с огромния дворец на стойност около 100 млрд. рубли (1,12 млрд. евро) чрез подставени лица.

От Кремъл отричат Путин или негови близки да са сред собствениците на имота. 

На фона на разрастващия се скандал стана ясно, че сателитните сигнали от района на двореца са били смущавани.

Първият собственик на имота е Николай Шамалов от свързания с Путин кръг "Озеро". Той и още трима души от същия кръг са притежавали имота край Геленджик. През февруари 2011 г. тримата препродават дяловете си на кипърската офшорна компания "Kernicom". Тя пък придобива акции в петербургската фирма "Rirus", която беше регистрирана за собственик на имота.

От изтеклите документи става ясно още, че 49% от т.нар. дворец са продадени за рекордно ниска сума - само 4,9 млн. рубли или около 54 хил. евро, които обаче дори не постъпват по сметките на Шамалов.

Тази сделка се случва заради скандал с разкритията, направени от Сергей Колесников, който в отворено писмо до тогавашния президент Дмитрий Медведев твърди, че "имущественият и социалният статус" на Шамалов не предполагат да е собственик на такъв имот. Тогава за първи път се появяват сведения за двореца на Путин.

Имотът има поне още двама фиктивни собственици - Александър Пономаренко, който се появи след скандала от 2011 г., и Аркадий Ротенберг, който в момента твърди, че притежава сградата.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  АЗ
  А ЗАД ЦЯЛАТА ТАЗИ РАБОТА
  4 -4
  08:07, 14 май 2021
  Стоят природните богатства на русия. Насила не могат да ги вземат щото ще получат туц. Та пробват с измама.
 • 2
  Жо
  жоро
  5 -2
  08:22, 14 май 2021
  жалка работа-поне да го правят професионално, ако това е от бибиси, то те са като нашата тв европа!
 • 3
  Оз
  Озеро
  1 -5
  08:45, 14 май 2021
  На цар Путкин му е скроена вече шапката. Виж коментара

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се много добре със задачите си днес и съвсем естествено се радвате на впечатляващи резултати. Усилията ви по разрешаването на даден проблем най-сетне се увенчават с успех. Ваш партньор може дави даде много ценна идея. Заслужава си да помислите за осъществяването й. Вечерта може да бъде много по-приятна, ако я споделите с приятели. Условията за това са идеални, но поемете вие инициативата.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на изкушението да напътствате, оценявате и съдите. Във ваш интерес е да запазите добрия тон и ще спечелите. Имате перспективни планове, остава да намерите подходящите хора, с които да ги реализирате. Професионална оферта ще провокира активността ви в стремежа да спазите договорените срокове.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще е свързана с различни срещи и ангажименти, и от вас ще се изисква да бъдете готови по всяко време да реагирате адекватно на ситуацията. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви тревожи. Скорошните финансови постъпления ще компенсират времето ви напоследък.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се наложи да решавате проблеми предизвикани от ваши близки. Това може да отнеме голяма част от времето ви днес. Опитайте да разберете всяка от двете страни, но в никакъв случай не се изкушавайте да съдите. Праволинейността ви ще е достатъчна за да обърнете в положителна посока развитието на конфликта.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъде добре, ако умеете да използвате подкрепата на звездите, разчитайки знаците на съдбата. Вашият оптимизъм е най-големият ви коз. Предстои ви добро представяне на изпити или на друго важно събитие за вас. Иска ви се да подновите дома си, сега е момента да го направите, увличайки и близките си в това начинание.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От днес ще започне процес на преобразувание на работното ви място, който е наложителен за постигането на по-високи резултати. Включете се активно в тази акция, тъй като със сигурност бихте могли да бъдете много полезни. Предстои ви важен разговор, в който ще трябва добре да изложите позициите си. От това ще зависи вашият бъдещ авторитет.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста емоции ви се събират напоследък, затова днес си починете и не мислете за работа. Въпреки, че не е характерно за вас, помързелувайте и се отдайте на любимите си занимания. Отношенията ви с вашия партньор са спокойни и безоблачни.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добри намерения и от вас зависи те да се случат. Търсещите разнообразие ще имат срещи и ще се радват на приятелска компания. Започнатата подготовка по важна задача върви към края си. Предстои ви същинската работа и това ще ви ангажира цялото внимание.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможни са промени, които няма да са в негативен план. Денят не е подходящ за финансови сделки и каквито и да е операции, свързани с пари. От вас струи бодрост, която се предава и на околните. Мислете за красиви неща и светът ще ви отвърне със същото. Нямате основания за недоволство.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Грижите по семейството не спират за вас. И днес ще се занимавате с чуждите проблеми, а своите ще пренебрегнете. Намерет време за себе си. Имате нужда да се погрижите както за здравето си, така и личните си предпочитания. Всяко пренебрежение може да ви изведе от кондиция и да ви навреди.
16 юни 2021
Последни новини