Силна магнитна буря достигна Земята

Първата силна магнитна буря за този слънчев цикъл започна на 12 май. Втора, според прогнозите, може да започне след няколко дни около 18-19 май, но няма да е толкова мощна.

Изненадващата магнитна буря предизвика рядко за сезона северно сияние в северната част на Съединените щати.

Северно сияние е било наблюдавано в Аляска и Минесота, както и в цяла Канада и в части от Европа и Обединеното кралство. В Южното полукълбо сияния са наблюдавани в Австралия и Нова Зеландия.

Синоптиците от Центъра за прогнозиране на космическото време на американската Национална метеорологична служба отбелязват, че геомагнитната буря е достигнала G3 - ниво 3 по скала от 1 до 5.

Геомагнитната буря от ниво 3 се счита за „силна“ от Центъра за прогнозиране на космическото време и се случва средно в 130 дни от 11-годишния слънчев цикъл.

Бурите от G3 понякога могат да предизвикат слаби сияния чак до Бостън, Чикаго и Сиатъл.

Северното сияние се дължи на слънчевия вятър, който се състои от високоенергийни частици. Скоростта, плътността и магнитните характеристики на тези частици определят как те ще взаимодействат с магнитосферата на Земята или магнитното поле.

Магнитосферата на Земята преобразува потенциално опасната електромагнитна енергия във видима светлина, които ние виждаме като северно сияние. Колкото по-интензивен е слънчевият вятър, толкова по-далеч от полюсите се простират светлините.

Слънцето беше относително тихо през последните няколко години, когато 24-ия слънчев цикъл завърши и започна 25-ия. Бурята в сряда е най-силната геомагнитна буря към днешна дата от 25-ия цикъл.

Силните слънчеви бури се дължат на изригвания от слънчевите петна, които понякога може да са насочени към Земята. Слънчевите изригвания ускоряват високоенергийните частици към Земята и могат да причинят радиозатъмнения.

Изхвърлянията на коронална маса (CME) са експлозии, които изстрелват слънчев материал в дадена посока. Когато са насочени към Земята, обикновено им отнема няколко дни, за да пристигнат. Учените са загрижени от потенциални особено интензивни силни изхвърляния на коронална маса, които могат да повлияят на електрическата мрежа и да повредят електрониката на космическите кораби.

Изхвърлянето на коронална маса, което достигна Земята в сряда, не се движеше бързо по стандартите на CME - скоростта на слънчевия вятър достигна до 387.1 km/sec.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини