Водещи учени не изключват вероятността Ковид-19 да е създаден изкуствено

Произходът на новия коронавирус все още не е неясен и теорията, че е изпуснат от лаборатория трябва да бъде възприемана сериозно, докато не бъде оборена от задълбочено разследване, смятат водещи учени, цитирани от Ройтерс.

Ковид-19, който се появи в края на 2019 г. в Китай, отне живота на повече от 3,34 милиона души по света, причини щети за трилиони долари и обърка нормалния живот на милиарди хора по света.

"Все още е нужно разследване, което да определи произхода на пандемията", казва 18 известни учени, сред които са Равиндра Гупта, клиничен микробиолог от университета Кембридж и Джеси Блум, който изследва еволюцията на вирусите в Центъра за изследване на рака "Фред Хъчисън".

"Теориите за случайно изпускане от лаборатория и разпространение на зооноза си остават актуални", казват в писмо до списание "Сайънс" учените, сред които е и Дейвид Релман, преподавател по микробиология в Станфорд.

Според авторите разследването на Световната здравна организация (СЗО) за произхода на вируса не е направило "балансиран преглед" на теорията, че пандемията може да произхожда от лабораторен инцидент.

В окончателния си доклад, писан съвместно с китайски учени, екипът на СЗО, който прекара четири седмици в района на Ухан през януари и февруари, посочва, че вирусът вероятно се е разпространил сред хората от прилепи чрез друго животно и че изтичане от лаборатория е "крайно невероятна" причина за разпространението му.

"Трябва да приемем хипотезата и за естествен, и за лабораторен произход сериозно, докато не разполагаме с нужната информация", казват учените и призовават за задълбочено и безпристрастно разследване.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини