Асен Василев: НАП не успели да съберат близо 10 млрд. лева задължения

Като цяло приходите и разходите в бюджета вървят по план, макар да има малко изоставане на приходите от акцизи, каза пред журналисти министърът на финансите Асен Василев.

Голяма част от възможностите за преструктуриране на бюджета са изхабени през първите четири месеца на годината, защото парите за мерките за запазване на работни места и разходите за пенсиите са направени по тази начин, каза Василев. Запазваме 50-те лева добавки на пенсионерите. Ще бъдат обявени мерки в подкрепа на бизнеса, след разговор с другите министри, каза Василев.

Ще се засили последващият контрол в агенция "Митници" и всички служители на агенцията ще проверяват техните доходи с имотното им състояние. Има проект, с който тези служители ще се откажат от спазването на банковата тайна.

Проверка на НАП е установила, че има силна концентрация на фирмите, получили публични средства.

През 2020 година държавата е дала на бизнеса 15,8 млрд. лева, от които 3.7 млрд. лева са платени на седем фирми. Тази година за четири месеца три фирми са получили 1,3 млрд. лева, съобщи министърът.
Работи се списъкът на фирмите, които разходват публичен ресурс, да е публичен, каза министър Василев.

Целта ни е да се подобри работата на приходните агенции, за да има повече проходи в бюджета и да се смени начинът, по който приходните агенции работят, за да се пресече течът в бюджета от 2 - 3 милиарда лева на година.

От 2017 до 2020 година има 10 милиарда лева отписани задължения, заради десетгодишен давностен срок, каза министърът. Отделно им 9,9 милиарда лева вземания в НАП, които са трудно събираеми. Най-големият длъжник е със 161 млн. лева неплатени данъци.

Ако в по-ускорен порядък започнат да се събират приходи, не би се налагало да се емитира нов държавен дълг, макар че подготовката е започнала, каза още Асен Василев.

Притеснен съм, защото има възможност да се трупат огромни дефицити във финансовата система, било чрез измами, било чрез избягвания на плащания, каза Василев.

Започва проект за въвеждане на електронно фактуриране, тоест фактурите да не се предоставят 14 дни след края на месеца, а да се се виждат от контролните органи в реално време. Контролът върху ДДС плащанията ще започне още при регистрация на фирмите, за да се види дали са рискови новорегистрираните дружества. Ще искаме да има публичен регистър на фирмите, работещи по обществени поръчки, каза министърът.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Re
    revenue
    9 -6
    12:20, 21 май 2021
    Опрощавани са и са разделяни със Шайката.
  • 2
    Ve
    Venom
    8 -3
    13:18, 21 май 2021
    Който и да дойде на власт ще продължи да сваля кожата от гърба на данъкоплатеца.
  • 3
    Az
    az
    9 -7
    14:29, 21 май 2021
    Само мен ли ме плаши тоя човек, като го погледна ?
    • Ve
      Venom
      8 -3
      16:38, 21 май 2021
      Не само теб плаши, а самия той не обича да се гледа в огледало, за да не стряска вечер на сън..
      Интересно ми как все още не го е
      забелязал режисьор за да го снима във филм на ужасите със зомбита и таласъми .
  • 4
    11
    11111
    4 0
    16:39, 21 май 2021
    Я да дължи някой човечец 100лв. как ще го съдере ЧСИ намърдана до Общината!!!
    • Мн
      Много вярно
      3 -2
      17:35, 21 май 2021
      И на мен ми съдра кожата. Беше страшно. Тези ЧСИ не е ли време да бъдат пребарани?
  • 5
    Ба
    БАЙ ИВАН
    1 0
    21:49, 21 май 2021
    Това е претоплена манджа от преди години обеснана .
Последни новини