6,7 млн. лв. за изборите в чужбина, 300 секции с машини

Основни приоритети на служебния екип на Министерството на външните работи за следващите два месеца работа са създаване на контакти в защита на националните интереси, като "веруюто на този служебен кабинет ще е приемственост и предвидимост на действията". Това заяви в Министерството на външните работи служебният министър Светлан Стоев, който днес представи екипа си, обясни за подготоеката за изборите и някои спорни външнополитически теми.

Стоев представи първо своята експертност - служител на министерството от 1985 г., познава 90% от колегите, службата си определи като професионална, деполитизиран е, не в работата му не стоят партийни, а национални интереси.

Министерството на външните работи сформира работна група за провеждането на изборите на 11 юли, обяви министърът Светлан Стоев. Екипът се състои от главния секретар и постоянния секретар на МВнР Иван Кондов и Калин Анастасов, към техният екип ще е и експертът Недялко Ганев. Вече е подготвен индикативен бюджет от 6.7 млн.лв., обясни Иван Кондов. В действие е логистика за изборните книжа и доставка на машините, подготвена и рубрика "Избори" на сайта на МВнР, такава информация ще бъде качвана на сайтовете, очакват се седмични брифинги за подготовката на изборите пред медиите. Всяка седмица на сайта ще се качва информация с пандемичната обстановка в различните държави, очаква се голяма част от мерките да отпаднат - вечерни часове. Може обаче да останат ваксинационните паспорти и PCR-тестове.

"Някои държави са с разрешителен режим, други с уведомителен. 16 държави са разрешили до момента", обясни Кондов.

Калин Анастасов уточни, че 128 държави са помолени да дадат разрешение, 17 държави са дали разрешение, плюс Швейцария от сутринта. Великобритания, Белгия, Австрия, Испания, Швейцария, Турция, Северна Македония, Нидерландия и Финландия са дали своите разрешения.

В 67 държави ще се проведат избори, като броят на секциите е почти 570. Анализът на външното министерство сочи, че в около 300 от тях ще бъде проведен машинен вот. В Австрия са 11, в Обединено кралство - 61, Германия - 64, Гърция - 5, Испания - 35, Италия - само в три, Канада - 6, Нидерландия - 10, САЩ - 18, Турция - 46.

Предстои решение на ЦИК за начина и реда за доставяне на машините, имат ресурси да бъде изпълнени поръчки, ако се ангажират дори и с доставката. 24 са държавите, в които се очаква да има машинен вот, единствената държава, която отпада от последните избори заради тежка военна обстановка, е Индия.

Над 3000 български граждани се очаква да се включат в изборите, всички страни и секции с избори ще се спазват протоколите на съответните държави по отношение на противоепидемичните мерки.

Няма предложения за закриване на вече определени секции. Светлан Стоев обясни и предложение от стенограмата на Министерския съвет от страна на финансовия министър граждани в чужбина да не гласуват, ако не са си плащали данъците в България. 

"Решение на МС не е вземано, ако ви кажа колко предложения се правят и колко от тях стигат до вземане на решения, много неща се дискутират, има много идеи, не знам дали това служебно правителство може да вземе такова решение, трябва да се преработи Изборният кодекс", категоричен бе той.

Освен изборите на 11 юли министерството си има и други задачи, обясни Стоев. Но все пак външното министерство има готовност да работи с българските общности зад граница, добави той. Отбеляза липса на координация с инициативните комитети. Процесът е със закъснение, което води до затруднения, отбеляза още външният министър.

През следващите два месеца служебният външен министър Светлан Стоев ще бъде подпомаган от двама зам.-министри.

Негов кадрови дипломат ще е Румен Александров, който в момента е в Брюксел на Европейски съвет. Той ще подпомага в дейността и преговорната рамка със Северна Македония, процеса на разширяване на ЕС. Работил в постоянно представителство на ЕС, посолството в Рим.

Зарица Димкова ще поеме Политики за развитие и икономическия профил. Тя е и дясната ръка на вицепремиера, който отговаря за Плана за възстановяване и устойчивост. Тя подпомага в подобряването на този план, който е изработен и представен и актуализирането с теми, които биха дали насоката и развитието на България през следващите години.

Изборът на началник на кабинета е Яна Дочева, експерт по българското председателство на ЕС, координация във ведомството и за програмата на министъра.

Министър Стоев обяви, че няма да има политически кабинет. Екипът, на който се опира МВнР, е изцяло експертен кабинет. Ще има и генерални директори, които ще са с по-особен статут, в сравнение с други министерства и ще имат функциите на зам.-министри, ще наблюдават различни области и политики - Василий Такев, който поема двустранните отношения с държавите, Мая Добрева ще е генерален директор по политическите въпроси. Бояна Богданска ще държи дневния ред на ООН в Ню Йорк, където България ще има своя делегация.

Постоянен секретар ще е Иван Кондов, завърнал се наскоро от посланическия пост в Испания, висшата политическа длъжност в министерството, под негово ръководство ще се осъществява организацията и изборния процес в чужбина.

Недялко Данчев - главен секретар, бивш директор на инспекторат и Калин Анастасов ще подпомагат логистично организацията на изборите.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини