Епидемия от самота или защо интровертите не искат живота "преди"

Всеки иска да се върне към нормалния живот. С изключение на тези, които се страхуват от това. В тази тъжна, трагична година най-лесно живееха интровертите. Прекарваха повече време сами, животът им стана по-спокоен без личен и професионален натиск. Календарът със задачи се изчисти. Времето се забави.

А сега постепенно се връщаме в света, какъвто беше преди пандемията или подобен на него. Интровертите, както всички останали, са щастливи да се срещнат със семейството и близките си, да се насладят на възможността да посещават ресторанти, да пътуват и да се наслаждават на други удоволствия от ежедневието. Но повечето от тях не се интересуват от напрягащи светски разговори, партита, шумни открити пространства и други пристрастия на екстровертите.

„Хората казват:„ Не знам как да се върна към предишния си живот “, казва писателката и интроверт Джен Грейнеман.

„Това е все едно да получиш условно предсрочно освобождаване за една година и след това да се върнеш в затвора“, добавя партньорът й, писателят Андре Соло.

Социолозите правилно са предсказали, че интровертите са най-добри в справянето с пандемичния стрес. След месеци на изолация, въпросът е дали интровертите могат да научат другите как да продължат напред.

В обкръжението на Джен Грейнемат имаше много екстроверти - хора, които обичат да общуват и се зареждат с енергия от това. Сега основната цел на съвместната ѝ работа със Соло е да убеди интровертите, че те са красиви сами по себе си, и да помогне на останалия свят да ги разбере.

Много хора смятат, че интровертите са студени, срамежливи или социално притеснени, но тези стереотипи са подвеждащи. Интровертите обичат хората, но в малки дози. „Много хора приемат мълчанието за гняв, грубост или сигнал за антипатия“, казва Грейнеман.

Всъщност, според Соло, интровертите могат да бъдат много интересни, но това ги изтощава. „Ако отида на публично събитие, където наистина искам да присъствам, ще бъда шумен, ще се шегувам се и ще разказвам истории. Но в същото време ще имам чувството, че батериите ми падат бързо. "

Това поведение може да се обясни с науката за мозъка: Екстравертите са по-малко чувствителни към допамин, химикал, който допринася за доброто настроение и влияе върху центъра на удоволствието на мозъка,  затова и се нуждаят от повече стимулация, за да бъдат щастливи и пълни с енергия. Интровертите имат недостиг на допамин и затова силната активност ги изтощава.

Соло признава, че някои от неговите екстровертни приятели "просто полудяха", когато ограниченията бяха въведени миналата година. А за интровертите най-накрая дойде времето, което чакат.

Вярно е, не за всички - онези, които изведнъж се оказаха затворени денонощно с членове на семейството или съквартиранти, изпитваха много повече стрес. Но по-голямата част от аудиторията на Грейнеман, която от 2013 г. води специализиран блог за интроверти признава, че ѝ е приятно да си стои у дома, без покани, срещи и многобройни разходки със семейството и приятелите си.

Интровертите тъгуваха по близките си приятели, но се радваха на възможността да прекарват часове или дори дни, без да се налага да разговарят с никого. Соло казва, че е преоткрил изгубеното изкуство на телефонния разговор. По врем на разходки той обикновено слушал подкасти или музика, но понякога и се обаждал на приятели като разговарял 30 минути или час - нещо, което рядко се е случвало преди лодауните. „Но избавени от всички тези„ Във вторник имаме това, в четвърък - онова “и„ никак не ми се ходи там, но няма как, трябва!“, можете да преминете към по-дълбоко ниво на комуникация, дори и да не  можете да се съберете физически. "

За повечето интроверти общуването с външния свят понякога изисква емоционален труд. Светските беседи в офиса са работа, защото никой не го интересува наистина как сте. Шефовете и клиентите просто искат да видят щастливо лице. Роднините и приятелите, колкото и да са ви любими, също искат малко от вашето време, което все още не е било посветено на работа, половинката или децата.

Връщането към нормалното е свързано с връщане към всичко това и още много други неща като отложени сватби, рождени дни, събирания на съученици. Повечето интроверти отиват за тях, защото държат на приятелите си, но да останеш сам и да възстановиш енергията си, става все по-трудно и по-трудно.

През десетте години, предшестващи пандемията, все повече зачестяваха съобщенията за „епидемия от самота“. Проучване от 2018 г. установи, че 22% от американците често или винаги се чувстват самотни. Но за интровертите изминалата година беше истински откритие: те се чувстваха прекрасно сами и осъзнаха, че изобщо не е необходимо да се връщат в свят, пълен с хора.

Соло казва, че дори екстровертните му приятели са направили лични преоценки на предпандемичните норми.

„Беше интересно да наблюдавам как много мои приятели казват:„ Знаеш ли, изведнъж ми се прииска да имам допълнително пространство в живота си, за да обмислям какво искам “. Тези хора буквално промениха своите житейски планове или това, с което се занимават, защото имаха време да помислят. "

Пандемията е това, което психологът Сюзън Краус Уитбърн нарича ефект на „измерване на времето“ - рядко историческо събитие, толкова дълбоко, че променя възприятието и личността. „Психологията, както след Първата и Втората световни войни, няма да е една и съща в продължение на няколко години.“

Тя казва, че интровертите ще трябва да се сблъскат с парадокс: за мнозина 2020 г. беше една от най-щастливите в живота им - и това въпреки факта, че хората масово боледуваха и умираха. Това е класическата вина на оцелелите, казва тя, но вината няма да промени това, което не можете да контролирате.

Преди пандемията екстровертите и интровертите често търсеха себеподобни, които подкрепяха поведението им.

„Всички сме изправени пред изцяло нова перспектива за нашата личност, която винаги сме приемали за даденост“, казва тя. Едно от предимствата на изолацията е, че даде на двете страни време да се подредят малко. "И ако признаете, че има  част от вас, която обича да размишлява, да мисли и да прекарва време сама, тогава ще излезете от тази ситуация с по-добро разбиране на себе си и потенциално по-здрави.", съветва Сюзън Уитбърн.

Много професионалисти поставят под въпрос връщането към офис работа от 9 до 5: интровертите - защото предпочитат да работят сами, екстровертите -  защото животът им би бил по-лесен. Наистина ли е толкова необходимо да се облечете, да пътувате до работа и да седнете на бюрото в офиса? Всички теории за дистанционната работа - че тя прави служителите по-малко продуктивни, по-малко достъпни и влошава сътрудничеството - бяха оспорени през последната година.

Тази дискусия е актуална за тези, които имат привилегията да избират. Мнозина бяха принудени да ходят на работа, а милиони други загубиха работата си изобщо. Работата от вкъщи си остава  лукс.

Сега интровертите имат колеги - включително много екстроверти - които препоръчват да се работи от вкъщи частично или изцяло. Какво ще се случи по-нататък, зависи от това кой е на власт. Екстровертните шефове обичат суматохата на традиционните офиси. Интровертните шефове може да са по-отворени за комбинирани работни графици. Във всеки случай дните на откритите пространства, някога толкова обичани от корпоративните консултанти, вероятно са преброени.

Шефът на отдела за идейно лидерство на компанията Myers-Briggs, Джон Хъкстън, не само се определя като интроверт, но също така изучава типове личност, за да подбира по-добре  служителите. Преди пандемията, казва той, интровертите трябваше да се адаптират към света на екстровертите: да говорят на срещи, да се приспособяват към фирмената култура, да бъдат отборни играчи. „Всички култури, но особено западните, насърчават това, което бихте могли да наречете стереотипно екстровертно поведение“, казва Хъкстън. „Правилно или не, интровертите трябваше да намерят начини да се адаптират. Когато пандемията избухна, по-голямата част от тази психическа тежест беше премахната. "

Някои компании вече обявиха либерални политики за дистанционна работа, докато други се връщат към традиционния модел. Проучване на Gallup от януари тази година установи, че след премахването на ограниченията, 44% от американските работници биха предпочели да работят от вкъщи, а 39% искат да се върнат в офиса.

Дистанционната работа вече се превърна в разменна монета при наемане и договаряне, каза Хъкстън. А идеята, че не е нужно да вършите работа по същия начин, както някой друг, за да бъдете ефективни, набира все по-голяма сила.

„Разбирането на себе си наистина е важно не само за интровертите, но и за мениджърите“, казва Хъкстън. „Отваряме очите на хората за факта, че има някой на света, който не е като тях, и има по-ефективни начини за комуникация и управление. Така че ако тази пандемия позволява на екстровертите да разберат някои аспекти на това, какво е да си интроверт, тогава определено има полза от нея. "

Ще бъдат ли принудени интровертите да взаимодействат със света поради социални или професионални задължения? И могат ли да кажат НЕ на този свят?

„Мисля, че всички се опитваме да разберем как ще изглежда близкото бъдеще“, отбелязва Грейнеман. - Много от нашите абонати казват, че обичат тихите уикенди. Те успяха да затвърдят собствените си традиции, вместо да ходят на големи партита или да сноватт между различни семейни събирания. "

Соло казва, че планира да откаже всички събития, които са шумни и претъпкани. А Грейнеман?

„Ето моят прост отговор: бих искала да премахна това, което ме изтощава“, казва тя. - Всеки има отношения, които поддържа поздалъжнеие. Мисля, че такива връзки сега нямат голямо значение за мен. "

Или, както се изрази един потребител на Twitter, „Сега, след като съм напълно ваксиниран, искам да знаете, че не идвам при вас просто, защото не искам да идвам.“

Източник: http://www.obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини