Радев и Пендаровски във Ватикана: Няма нужда от посредници в диалога

Българска делегация, водена от държавния глава Румен Радев, беше на аудиенция при главата на Римокатолическата църква папа Франциск. По традиция около 24 май делегация от страната ни се среща с папата. На съвместен брифинг със своя колега Стево Пендаровски, президентът Радев увери, че София и Скопие нямат нужда от посредници в диалога помежду си.

Аудиенцията при Негово Светейшество папа Франциск премина при строги противоепидемични мерки. Това е третата среща във Ватикана между българския президент Румен Радев и главата на Римокатолическата църква . А през май 2019 година Светият отец беше на посещение в нашата страна.

По-късно през деня президентите на България и на Република Северна Македония посетиха базиликата "Санта Мария Маджоре, където през девети век папа Адриан II благославя българската азбука.

Президентът Радев определи като много топла срещата си с папа Франциск и обяви посланието му към българския народ.

"Посланието на папата към българския народ е за здраве, за благополучие, за просвета", каза той.

Румен Радев отбеляза, че традицията всяка година българска делегация да посещава Ватикана е важен знак не само за делото на братята Кирил и Методий, но и за ролята на България в световното културно пространство. В разговора са коментирали и актуалните теми, свързани с корупцията. И папата е споделил сентенция, която е научил от баба си.

"Дяволът влиза в човека през джоба", сподели президентът.

Българската делегация е разгледала и библиотеката на Ватикана, където се пази ръкопис на документа, в който се споменава за историята на Петър Богдан, който преди Паисий пише за осъзнаването на българите като нация.

Ръкописът на Петър Богдан наскоро беше открит в Модена. Папата е дал съгласието си този труд да бъде изложен в България. Държавният глава е подарил на Светия отец икона домашен триптих от Тревненската школа. А по-късно присъства на Божествена света литургия в базиликата "Сан Клементе".

"Преди малко се случи историческо събитие. Имаме за първи път служба на български архиепископ в тази базилика, където са служили нашите двама братя Кирил и Методий", коментира Радев.

Президентът се поклони пред гроба на свети Кирил, който се намира в базиликата.

Следобед президентите на България и на Република Северна Македония посетиха заедно базиликата "Санта Мария Маджоре", след което Румен Радев посочи, че от това свято място, свързано с делото на Светите братя Кирил и Методий, отправят послание за сътрудничество, доверие и приятелство.

"България е готова да работи последователно за изграждането на мостове между нашите две страни, за развитие на икономическите, търговските, образователните и културни връзки, и най-важното: за сближаване между хората. Вярвам, че заедно с нашите приятели от Република Северна Македония, с които споделяме общо духовно пространство през вековете, имаме решителност заедно да споделяме и общо бъдеще в обединена Европа", каза Радев.

Пендаровски добави, че искат да покажат, че на Балканите има политици, които могат да говорят на общ език.

"С колегата Радев тези два дни можем да говорим на един език, не говоря за македонския и българския, говоря за европейския език, който единствен може да доведе до по-добро бъдеще за нашите две държави и за нашите два народа. Надявам се, че тази традиция на най-високо политическо ниво: да честваме делото на Свети свети Кирил и Методий, ще продължи и занапред", каза Пендаровски.

България и Република Северна Македония нямат нужда от посредник за решаване проблемите, е мнението на Румен Радев.

"Като се включи европейска земя, трябва преводач. Защо ни е преводач, да харчим пари", смята той.

Пендаровски заяви, че подкрепя до последната буква Договора за приятелство и сътрудничество от 2017 година. Двамата президенти са се разбрали за по-добро сътрудничество в борбата с Ковид. Ще работят и за повече възможности за общуване между младите хора.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Хо
    Холивуд нюз
    1 0
    08:33, 28 май 2021
    Режисьорът Саша Баран Коен е предложил на българския глава да участва с роля на Борат 3 и други бг. артисти и политици. Финалните сцени ще се снимат на "Дондуков"1 и 2.
    • Лу
      Луи дьо Финес
      0 0
      10:11, 28 май 2021
      Радев му подхода да играе комични роли отколкото да се прави на президент!

Още новини

Последни новини