Професори от БАН изследват диалекта и кулинарията в Смолянско

Родопски специалитети ще бъдат включени в интерактивната кулинарна карта на българската езикова територия. За целта от няколко дни професорите от Българска академия на науките Ана Кочева и Славка Кермедчиева изследват диалекта и кулинарията в Смолянско. За мисията им съдейства проф.Елена Николова. В картата ще намерят място прочутите колаци, смилянският фасул, смидаль, пареник, пататник и други традиционни родопски ястия, представени в Момчиловци, Смолян, Смилян, Старцево и Златоград. Рецептите са изцяло на родопски диалект.
 
„Родопското село Момчиловци вече влиза в интерактивна кулинарна карта, едно наистина добро предложение за нас. Всеки, който влезе в интерактивната карта ще може да си избере дестинация и съответно ястието, което предпочита. В Родопите, едно от най-популярните ястия е пататникът, а Момчиловци е селото, което се слави с добри майстори и кулинари, които приготвят това ястие. Разбира се всеки турист пристигнал в нашето село е опитал от родопският специалитет и е останал впечатлен от вкуса му. От три дни две професорки от Българската академия на науките изследват кулинарията на Родопите, на Момчиловци, Смилян, Златоград и Старцево и съответно представените ястия са на родопски диалект, това е едно от условията да присъстваме на тази карта. В Родопите има много хора, които пазят тайните на говора и се получава изключително колоритно представяне на ястия с родопски диалект“, разясни кметът на Момчиловци Сийка Суркова.
 
Територията на картата не се ограничава до границите на страната ни, а обхваща цялата българската езикова територия, макар и в пределите на съседните ни държави.
 
Източник: Дарик

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини