Климатичните промени и шоколадът

Най-добри условия за отглеждане на какаови насаждения има в някои региони с постоянна температура и висока влажност, разположени до 20 градуса от двете страни на екватора. Климатичните промени до 2050 г. ще повишат температурите и ще променят режима и количеството на валежите. Това ще намали чувствително площите подходящи за отглеждане на какаови растения, като очакванията са за намаление на добивите и повишаване на цената на какаото.

Шоколадът е сред най-обичаните и желани неща на планетата. Освен че е неустоимо изкушение за много хора, на глобалната шоколадова индустрия според BBC MUNDO се пада оборот от 83 млрд. долара годишно.

Според доклад на Euromonitor от 2017 г. световното търсене на шоколад бележи ръст с 10% спрямо предишните пет години. Най-голям ръст в потреблението на шоколад регистрират Китай и Индия, страните и с най-голямо население в света. САЩ са страната с най-голямо количество използван шоколад (както за директна консумация, така и в сладкарския бизнес) – 20% от световното потребление. Швейцария, без изненада, е с най-голяма консумация на шоколад на глава от населението – средно с 11 кг. на година за 2017 г. 

Какаото (или какаовото зърно) е основната съставка в шоколада и е много капризно растение. Най-добре вирее в топлите и влажни райони до около 20 градуса от двете страни на екватора. Според Робърт А. Р. Грийнберг, какаовите насаждения се чувстват най-добре и са най-ефективни при постоянни температури, висока влажност, големи количества валеж, богата на азот почва и слаби ветрове по време на цъфтежа. Такива условия най-добре се съчетават в някои райони на Латинска Америка, по западния екваториален бряг на Африка, на о-в Мадагаскар, както и в Югоизточна Азия с най-големи площи в Индонезия, Филипините, о-в Борнео и Индия. 

Източник: Obekti

Видеа по темата

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини