Страните от ЕС одобриха окончателно многомилиардния фонд за "зелен" преход

Страните от Европейския съюз днес дадоха одобрението си за основния фонд на блока, целящ да извади от употреба изкопаемите горива и да защити най-засегнатите райони. По този начин бе проправен пътят за отпускане на съответните средства, предаде Ройтерс.

Фондът за справедлив преход (ФСП - JTF - Just Transition Fund) на стойност 17,5 милиарда евро съчетава пари от бюджета на ЕС и неговия фонд за възстановяване от Ковид-19.

Той е предназначен да подпомага регионите, които са най-засегнати от плановете за спиране на работата в секторите на въглищата, торфа и шистите или други индустрии с високи емисии. Ще бъдат подкрепяни проекти, сред които за управление на затварянето на въглищни мини и преквалификацията на работници.

Замяната на силновъглеродни сектори със "зелени" индустрии и работни места е от ключово значение по пътя на ЕС към постигне на целта за нулеви нетни емисии на парникови газове до 2050 година.

Страните от ЕС приеха в днес регламента за ФСП, последното препятствие преди влизането му в сила. Европейският парламент го одобри миналия месец.

Междувременно ЕК обяви, че регулаторните власти в ЕС обмислят промени в законите за държавните помощи, за да позволят на страните членки да субсидират до 100 процента от проектите за възобновяема енергия като част от целите на зелената сделка на блока. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ив
    иванчо
    0 0
    10:31, 8 юни 2021
    едни ще продължават да си ползват яхти самолети и хеликоптери. други ще бъдат принудени да си спрат реотана зимата. когато го усетите на гърба си вече ще е късно. договорите сключени
  • 2
    Ив
    иванчо
    0 0
    10:32, 8 юни 2021
    българина не мисли. само констатира.
Последни новини