Стефан Сабрутев : Държавата е осигурила 308 000 лв. за изборите в десетте общини в област Смолян

 

От понеделник политическият екип на Областна администрация – Смолян е в пълен състав. „Заместник-областните управители са Младен Исаев от Девин и Андрей Кадишев от Баните, като в екипа е и пиарът Евелина Атанасова. Младен Исаев отговаря за ресорите на спорта, младежки дейности, образование, наука, здравеопазване, култура, социални дейности, безработица, земеделие, гори и екология. Ресорите на Андрей Кадишев са туризъм, етнически и демографски въпроси, защита на потребителите, административно и информационно обслужване, обществен ред и превенция на корупцията, транспорт, съобщения и енергетика“, каза на първия си брифинг областният управител Стефан Сабрутев.

По думите му, основните приоритети като областен екип, са им поставени от Министерски съвет и на първо място те са организиране на честни и прозрачни избори. „Надявам се, че ще успеем да се справим с тази задача, има много работа, започнали сме с организационната работа. Районната избирателна комисия е сформирана и ситуирана в Областна администрация, има помещение, обезпечена е с материални ресурси, които държавата трябва осигури. Финансирането от държавата за обезпечаването на изборите е осигурено и то е в размер на общо 308 000 лв. за десетте общини в област Смолян. Средствата са разпределени на база секциите и броя на населението, като не включват заплащане на членовете на комисии, което се извършва до седмица след провеждането на изборите. Във връзка с пандемията от Ковид 19, държавата е отпуснала още 44 000 лв. които са пропорционално разпределени за дезинфектанти, маски и други“, каза Сабрутев. Той допълни, че остава работа по организация, превозване, съхранение на машини и бюлетини и провеждането на самите избори.

Приоритетно трябвало, обаче, да се свършат и други задачи в рамките на следващите месец и половина-два. „Основната задача е завършване на строителството на ГКПП „Рудозем – Ксанти“. Строителството напредва и се работи усилено. Имам притеснения за забавяния в някои изпълнения на строителни работи, като повечето са субективни, има и едно обективно забавяне. В общи линии препоръчахме да удвоят работните смени, тъй като работят на 10-часов работен ден, а обектът трябва да приключи по договор на 11 юли“, обясни Сабрутев. Той обяви, че има немалък проблем с проекта. „Това е санкция наложена на областна администрация от МРРБ на стойност 5 % от общите строително-монтажни работи и обща сума на надзорната фирма. Наложена е затова, че обществената поръчка е проведена така, че е насочена към определен изпълнител, а останалите са дисквалифицирани поради високи заложени изисквания. Санкцията на стойност около 1 млн. лв. е дупка в проекта и тези пари ще трябва
да се търсят от МС. Иначе проектът се движи добре, но сроковете трябва да се спазят. Неколкократно е увеличаван срокът на строителството, възложил съм проверка на цялата документация за увеличаване на сроковете“, заяви Сабрутев.

Сред другите проекти, с които е свързана работата на областната администрация, са проектите за текущ ремонт и поддръжка, в който има заложени и договорени обекти за общо 74 176 713 лв. с ДДС на територията на областта. „Те са за превантивен ремонт на пътя Средногорци – Рудозем, от който 85 % са извършени, пътят Стояново – Бял Извор – Падина – Неделино е за над 8 млн. лв., като 6 % има изпълнение по него. Другият ремонт е на път Соколовци – Баните, който е 41 км и е с най-висока стойност 45 358 438 лв. Следващият път е Търън – Средногорци – Стояново – Ардино за малко над 1,6 млн. лв., който е на 13 % изпълнен. Завършен е пътят Загражден – Давидково
– Оряховец, който е на стойност 1 848 470 лв. Пътят Чуреково – Михалково е за 185 000 лв. и работата по него към момента е на 34 %. Следващият път, предвиден за ремонт е Първенец – Лилеково – Чуреково, който не е започнал“, обясни Сабрутев. Той добави, че другият важен път е Рудозем – Елховец – Пловдивци на стойност 12 970 012 лв., както и входната артерия на Девин за 2 244 000 лв. Договорът за ремонт и поддръжка на тези пътища е с фирмата, която отговаря за това на територията на област Смолян.
Сабрутев посочи, че на среща със зам.-министъра на регионалното развитие е бил уверен, че през следващата седмица започва строителството по пътя за Девин, за Елховец, както и пътя Соколовци – БанитеПовече за пътищата вижте по долу в таблицата.

Сабрутев допълни, че се търсят средства за ремонт на пътя от Смолян за Рудозем, през връх Средногорец, поискано е и финансиране за обходния път на Чепеларе. По отношение на свлачището на разклона за село Тикале, областният управител посочи, че нещата там са на етап проектиране, като свлачището край Смолян е едно от
малкото в страната, за които има поне проект.

Сабрутев заяви, че е провел среща с жители на Смолян, които са изразили недоволството си от работата по водния цикъл на града и неудобствата, които той създава. За това има най-много жалби от встъпването му в длъжност.
Той уточни, че ще извършат и ревизия на всички обществени поръчки и всички средства, които са се разплащали от Областна администрация – Смолян до момента.

Първото нещо, което направил при заемането на поста, е да прекрати договора с фирмата, която била наета да почиства сградата на областната администрация. Той не спомена името й.

 
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини