Стачка срещу новото трудово законодателство в Атина блокира транспорта

Служителите на обществения транспорт в Атина излязоха в стачка за втори път тази седмица преди гласуването в парламента на законопроект, който според синдикатите ще увличи работното време и ще отслаби правата на работещите в сектора, предаде Ройтерс.

Корабите останаха закотвени на пристанищата, а много услуги на автобусните превози, метрото и железницата бяха прекъснати поради стачката. Служители от други сектори също прекъснаха работния процес и се очаква да се присъединят към протестните демонстрации в центъра на Атина преди гласуването в парламента по-късно днес.

Консервативното правителство на премиера Кириакос Мицотакис, което дойде на власт през 2019 г., заяви, че реформата ще осъвремени остарялото трудово законодателство, датиращо още от времето преди интернет. Синдикатите нарекоха проектозакона "чудовищен" и настояха правителството да го оттегли.

Според профсъюзите той ще отнеме отдавна извоювани права на работещите и ще позволи на компаниите да въвеждат по-дълги работни часове.

Най-спорната част от законодателството предвижда възможност работният ден да продължи до 10 часа дневно при по-малко работни часове в друг ден. Синдикатите се опасяват, че това ще позволи на работодателите да принудят работещите да приемат по-дълго работно време.

Законопроектът също така ще даде на служителите право да не откликват на търсене от службата извън работното време и ще въведе "дигитална работна карта" от догодина, която да следи реалния работен ден на служителите. Освен това извънредното работно време се увеличава на 150 часа годишно.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ме
    Мечтая
    3 0
    15:32, 16 юни 2021
    И в България да има такова единство някой ден
  • 2
    Do
    Do Mечтая
    0 0
    10:57, 17 юни 2021
    Дълго ще мечтаем. Ние спим, страх имаме, ако се надигнем ще събудим съседите. Ние изпуснах ме питомното. Къде къде бяхме ние. Гърци, Турци, Сърби и Румънци идвах в Б-я да пазаруват. Сега като ходя на магазин, Гръцки,Турски, …….понякога и Албански продукти. ХххА мойта свърши. Внимавайте хора за децата. Сега с Македония
Последни новини