Порои "потопиха " пътя до Чудните мостове

„Пътя сме го затворили за преминаване, тъй като след дъжда днес вече е непроходим, а стотици туристи избират да го посетят, особено през почивните дни. Не може да позволим някой да пострада. Той е изровен в дълбоки ями, цели участъци от настилката липсват, има пропадания и ровове. Трябва спешна помощ от правителството за ремонт на пътя, тъй като привлича хиляди туристи от страната“, каза кметът на чепеларското село Забърдо Валентин Черпоков.

Пороят завалял следобяд вчера и до вечерта реката излязла от коритото си и с бясна скорост изровила дълбоки ями и разкъртила настилката на десетки места по отсечката. 7-километровата отбивка до природния феномен е в ужасно състояние от години, с огромни „кратери“, в които попадат колите на туристите.

Черпоков с хора от близкото село Забърдо запълваха дупките по пътя с пясък и камъни от реката няколко лета подред, като ги валираха с дървени чукове, но дъждовете ги изравяха.  „Сега, обаче, пътя е до такава степен разбит от последния порой, че няма как с подръчни средства да се направи проходим. Напълно е унищожен. Пътят е асфалтиран изцяло последно през 1996 г., когато за първи път станах кмет на селото. От тогава го кърпим на парче и все кризисно време и все няма пари. Постоянно съм търсил пари за пътя. Туристите обиждат най-вече мен, защото си трошат колите, но аз не съм виновен, правя всичко възможно с години пътя да се оправи и както мога го поддържам. В почивните дни Чудните мостове се посещават от 3-4000 човека на ден, а тази година още повече избират планината“, казва Черпоков. Въпреки, че от няколко петилетки община Чепеларе има проект за цялостен ремонт на пътната отсечка на стойност от 4.6 млн.лв., досега не е осигурено финансиране.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини