36 възпитателни дела на деца са разгледани през миналата година

33 възпитателни мерки са наложени от КБППМН след разглеждане на възпитателни дела на малолетни и непълнолетни в Първомай през 2021 година. Най-често прилаганите мерки са: “предупреждение”  -22 ; “задължаване да се извини на пострадалия”- 2 ; “задължаване да участва в консултации, обучения и програми за преодоляване на отклонения в поведението”- 3;  “поставяне под възпитателен надзор на родителите или лицата, които ги заместват, със задължение за полагане на засилени грижи” – 2;  „поставяне под възпитател надзор на обществен възпитател- 2 . Най-строгата приложена мярка е „предупреждаване за настаняване във възпитателно училище-интернат с изпитателен срок 6 месеца” 2

36 броя са разгледаните от КБППМН възпитателни дела, за извършени противоправни прояви от деца на възраст от 8 до 18 години. Прекратени са 4 броя дела поради изтекъл давностен срок

Сред противообществените прояви, разглеждани от комисията през 2020г. са: кражби на пари, велосипед, автомобил и др., агресивни и хулигански прояви, повреждане и унищожаване на недвижимо имущество, бягство от ЦНСТ, запалени тревни площи в с. Градина от малолетни лица и възникнал пожар. Разгледани са и 2 броя възпитателни дела за управление от непълнолетни на моторно превозно средство без свидетелство за правоспособност, подаване на неверен и подвеждащ сигнал по национална телефонна линия за деца - 11611.

По-тежки противообществени прояви извършени през 2020г. са:

Опит на непълнолетен младеж за причиняване на смърт на куче. По преценка на състава на комисията са наложени две възпитателни мерки: „Поставяне под възпитателен надзор на обществен възпитател /психолог/ за срок от 6 месеца” и „Предупреждение за настаняване във Възпитателно - училище интернат с изпитателен срок от 6 месеца". Деянието, според комисията, е извършено с опасно лекомислие, продиктувано от лекомислено поведение. Комисията е счела, че действията на непълнолетния извършител са силно укорими и противоречащи на установените морални и законови норми, като се характеризира с висока обществена опасност и от него са произтекли значителни вредоносни последици /болка и страдание/ за пострадалото животно. Налице е и утежняващо обстоятелство - актът на насилие е заснет с мобилен телефон за демонстрация и доказателство.

През месец октомври 2019г. три малолетни деца,между 12 и 13 години са проникнали в кабинета на директора на ОУ „Св.св. Кирил и Методий” с. Дълбок извор., откъдето откраднали сумата от 1040  лева. Вследствие на предприетите бързи оперативни действия, малолетните извършители на кражбата са разкрити от органите на РУ на МВР - Първомай. Възпитателното дело за тази противообществена проява е разгледано от МКБППМН през м. януари 2020 г. и на извършителите са наложени възпитателни мерки.

През м. август 2020г. две малолетни деца запалват чрез хвърляне на пиратки тревни площи на територията на с. Градина, вследствие на което възниква пожар, който бързо се разраства. Само навременната намеса на служители от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" – Първомай предотвратява по-сериозен пожар. На двете момчета, на 11 и 13  им е обяснено, че увеселителните пиротехнически изделия, не са невинна играчка, а съдържат взривни вещества или взривна смес от вещества, които са поставени под специален разрешителен режим, контролиран от органите на МВР и са забранени за продажба и използване на лица под 18-годишна възраст.

Като най - резултатна възпитателна мярка, налагана през годината от комисията, се  е доказала  и най-леката предвидена в закона – „Предупреждение”, защото понякога и самото явяване на възпитателно дело, кара малолетния или непълнолетния да осъзнае постъпката си, да преосмисли поведението си и така се постига целеният превантивен ефект за детето.

Родителската грижа и активно родителско поведение също  фактори от изключително значение за правилното детско емоционално и психическо развитие.

Данните са от отчета на МКБППМН-Първомай, който е предоставен за разглеждане на Общински съвет. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Още новини

Последни новини