Морска слуз се появи и в района на гръцкия остров Лимнос

Морска слуз се е появила отново край гръцкия остров Лимнос през последните дни, съобщава "Катимерини".

Според местни рибари явлението е по-силно през тази година откогато и да било. Засега учените не са категорични дали слузта е дошла от Мраморно море, където се появи през последните седмици в огромни размери, или се е породила край Лимнос. Във всеки случай те смятат, че е въпрос на дни слузта да се разсее.

Учени от института по рибарство са били информирани от рибарите за явлението. "Според първите информации са установени зони с повърхност, (покрита) със слуз между Лимнос и Агиос Евстратиос, както и в морския район край Лимнос. Изглежда, че явлението е по-интензивно, отколкото през април, когато пак беше наблюдавано", казва Сотирис Орфанидис, хидробиолог в института по рибарство.

Рибарят от Лимнос Ставрос Статакис казва, че се е притеснил да не би слузта да повреди двигателя на лодката му. "Понякога се появява тази кал, както я наричаме ние, и малко по-късно се разсейва. Толкова много обаче не сме виждали през последното десетилетие. Лошото е, че (с нея) са се напълнили и плажовете на острова и хората не могат да се къпят", казва той.

Рибарят обяснява, че в момента никой не лови риба в района, защото мрежите или остават на повърхността, или излизат празни.

Учените не могат да кажат дали слузта е дошла от Мраморно море. "Гръцките морета са по-открити и не могат да задържат толкова биомаса - затова и са толкова прозрачни", казва Калиопи Пангу, биолог-океанолог в Гръцкия център за морски проучвания. "Освен това, ако част от слузта е дошла от Мраморно в Егейско море, лека-полека ще се разпръсне поради интензивното вълнение. Може и морските течения да я отнесат, но няма да се задържи дълго в открито море. Този фитопланктон все пак съществува като вид и в гръцките морета, но обикновено в ниски концентрации. Във всеки случай не е. . . чудовище! Фитопланктон съществува във всички морета, той е основата на хранителната верига и е много важен за морския живот", казва океанологът.

Вчера турските медии съобщиха за слуз и край близките до Лимнос турски егейски острови Гьокчеада и Бозджаада.
Огромното количество морска слуз, образувана от прекомерен растеж на фитопланктона, предизвика сериозни проблеми през тази година в Мраморно море, разделено от Егейско с пролива Дарданели. Според учените сред възможните причини за необичайно интензивното явление са глобалното затопляне и замърсяването. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини