Велизар Енчев: БСП е автентичната партия на протеста, единствената със социална идеология

-Г-н Енчев БСП през последните години е трета политическа сила, както в Кърджалийския многомандатен район така и в национален план. Коя партия е основният ви опонент на национално,а и на местно равнище?

- Основен опонент на Коалиция „БСП за България” са тези политически сили, които както в национален, така и в местен план са част от статуквото. Това са ДПС и ГЕРБ. Добре е да видим в следващия парламент кои ще ги подкрепят за бъдещо управление. Напоследък има много сигнали, най-вече от коалицията на Мая Манолова, дори от коалицията на Христо Иванов и Атанас Атанасов, че са готови да привлекат Движението за права и свободи при съставянето на кабинет от 46-то Народно събрание.   

     Това на пръв поглед звучи стряскащо, изненадващо. Защо? Защото само преди две седмици излязоха имената на хора, попадащи под ударите на закона „Магнитски”, сред които главно действащо лице е Делян Пеевски – касиерът на ДПС.  И след всичко това да заявиш, че ДПС е приемлив партньор означава само едно - че приоритетите и ценностите на тези коалиции са променени.

      И в Кърджали основен наш опонент са посочените партии на статуквото - ДПС и ГЕРБ. Последната партия е в процес на политическо залязване след отстраняването й от властта.

-БСП участва с т.нар.протестни партии в демонстрациите срещу кабинета „Борисов 3”. Какво всъщност ви разделя?

-Не бих казал, че партньорство с тях не е възможно. Не бих казал обаче, че това са партиите на протестите. Отразявах почти всяка вечер демонстрациите в студиото на Българската свободна телевизия. Всички вие сте ги наблюдавали. Да сте забелязали на протестите партията на Слави Трифонов или самия Слави Трифонов? Освен един негов репортер, който се мярна три-четири пъти.

    Тогава на какво основание партията на Слави Трифонов се нарича партия на протеста? Мая Манолова в началото на демонстрациите бе буквално прогонвана от протестиращите. Да, организатори бяха „Отровното трио“. Но е странно Манолова да се кичи с протестното лого. Тя в никакъв случай не може да се определя като лидер на протестите.

     Най-активна партия на протестите беше БСП и нейните членове и симпатизанти. Първият ден, когато полицаите на главния прокурор Иван Гешев нахлуха в Президентството, 90% от протестиращите бяха членове и симпатизанти на БСП. Затова е неуместно да се говори, че БСП е партия на статуквото, а омбудсманът на ГЕРБ Мая Манолова,  министърът на ГЕРБ Христо Иванов и отсъстващата от протестите партия на Слави Трифонов са формациите на протестите…

-Как ще коментирате изявлението на Мустафа Карадайъ при визитата му в Турция и фактът, че изселническите организации под строй подкрепят ДПС?

-Бих го коментирал от два аспекта. Първо да припомня изявлението на държавния глава Румен Радев, който посъветва Мустафа Карадайъ да прочете внимателно българската конституция. И да си припомни клетвата, която е дал в българския парламент като народен представител.

    Вторият коментар е лично мой.Това изявление е в колизия с ценностите, вербално изповядвани от почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Да си припомним неговите думи за България като негова родина, за България, която трябва да пазим от всякакви чужди влияния.

    Спомнете си как Доган отстрани Лютви Местан заради неговата странна позиция при свалянето на руски самолет от турски изтребители. Карадайъ си позволи изявление на турска територия, което едва ли е съгласувано с Ахмед Доган.

     Какво ни казва Карадайъ? Казва ни, че Движението за права и свободи е антиконституционна партия, тъй като нейният лидер се кълне в любов към чужда държава. Казва, че държавата, в която живее, е само негова земя. Това е контрапродуктивно, както за ценностите на ДПС, така и за нейните избиратели. Та самите български турци осъзнават, че България като държава-член на ЕС е подстъп за тях и техните деца към Европа.

-Можем ли с това да си обясним засиленото желание на хиляди наши изселници да се завърнат и установят трайно в България?

-Това, което се случва с нашите изселници, е реакция на управлението и политическия строй в Турция. В същото време става дума и за контролиран от изселническите организации процес, чиято цел е заселване на нови територии в съседни държави.

    Успоредно с това наблюдаваме обезбългаряване на Кърджалийска област по две причини. Първата е чисто икономическа. Но има и друга причина, произтичаща от тоталната политико-икономическа доминация на ДПС в областта. Пример са протестите в кв.”Байкал” срещу застрояването с високи сгради. Има съмнения, че това ще се извърши от фирми на ДПС.

    Въпреки политиката на ДПС, в Кърджали цари етнически мир и толерантност. Това положение обаче ще се запази, ако се  ограничи вмешателството на Република Турция.

-Българската политика се изпразва от идейно съдържание. БСП е от малкото, която има идеологически профил. Достатъчно популярни ли са социалните й идеи в Кърджалийско?

-45-то Народно събрание показа истинската социална същност на Българската социалистическа партия. Бяхме на ръка разстояние да се приеме предложената от нас индексация на пенсиите, блокирана от ДПС, ГЕРБ, ДБ и „Има такъв народ“. Главният ни опонент бе ДПС в лицето на Йордан Цонев и Хасан Адемов. Това не означава увеличаване на пенсията с подхвърлени 40-50 лева, а осъвременяване на всички пенсии с осигурителния стаж и възрастта на съответното лице.

    Последната индексация на пенсиите бе при Тройната коалиция през 2008 г. Тогава всяка една пенсия бе осъвременена и увеличена с 25-30%. БСП бе тази политическа сила, която на 5 май т.г. успя да прокара на първо четене индексация на пенсиите. И когато Корнелия Нинова я предложи за гласуване на второ четене ГЕРБ, ДБ, ДПС и „Има такъв народ“ отхвърлиха предложението и лишиха два милиона пенсионери от справедлива реституция на техния труд.

    Но тези дни има и добра новина. Служебните министри обявиха, че са готови да внесат в следващия парламент предложение, основано на позицията на БСП за индексация на пенсиите. Според служебния кабинет до края на годината има остатъчен ресурс от милиард и половина лева.

     Особено важно е пенсиите да се актуализират преди приемането на еврото. Ако до три години няма радикално увеличение на доходите на работещите бедни и на хората от третата възраст, ще влезем в Еврозоната по много лош, даже драматичен начин.

    БСП е единствената партия, която иска шоково вдигане на доходите преди влизането ни в еврозоната и в своята програма точно е посочила откъде да се вземат необходимите средства. В момента особено актуален е въпросът дали Сребърният фонд не е източен от кабината „Борисов”, както това стана с резерва на Здравната каса преди седем години.

-В Кърджалийско живеят потомци на тракийските бежанци. Отстоява ли БСП техните интереси ?

-За съжаление въпросът за имуществените права на тракийските бежанци продължава да стои открит в българо-турските отношения. БСП е последователна в своите усилия за търсене на решение. Аз отправих питане по този въпрос до министъра на външните работи Екатерина Захариева. Но не получих смислен отговор.

-При успешно представяне на БСП на вота готови ли са социалистите да подкрепят кабинет, предложен от президента Румен Радев?

-По Конституция правителство може да се предлага само от парламентарно представени партии. Но при всички случаи гръбнакът на този кабинет може да бъде използван, защото в него има стойностни попадения в професионален план - финансовият министър, икономическият министър, правосъдният министър. Аз се надявам БСП не само да подкрепя, но и да участва при съставянето на следващото правителство. Вярвам, че това ще се случи.

-Частичните местни избори в Благоевград показаха ниска избирателна активност. Каква активност очаквате в Кърджалийско?

-Ниската избирателна активност в Благоевград наистина тревожи. Въпросът е защо е тази ниска активност. Дали заради страха от машините или заради отвращението от политическия живот и от партиите, които допуснаха 45-то Народно събрание да работи само 9 дни?

    Убеден съм, че в Кърджалийско машинният вот няма да затрудни хората. Но едно трябва да се знае - който не гласува, след изборите да се сърди на себе си.

Въпросите зададе:Георги Кулов

Платена публикация.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Последни новини