Кърджалиец на Венецианското биенале по архитектура

Изображение 1 от 2

    Кадри от участието на младия кърджалиец арх. Джумхур Гьокчепънар – единственият българин, представен на 17-тото биенале на архитектурата във Венеция „La Biennale di Venezia“, което се провежда от 22 май до 21 ноември т.г. с основна тема “Как ще живеем заедно?” – са подредени в Дъждовница. Пана от екзотичната архитектурна конструкция, наречена Borboletta, ще могат да се видят от всички гости на Арт къщата това лято, а също и отделни кадри от проектите на биеналето, които поставят с цялата си сериозност и спешност въпроса за изменението на климата и значителните предизвикателства, пред които е изправена архитектурата днес. Един от основните акценти в проектите на 112-те участника от 46 страни и 61 национални участия е как изменението на климата да се третира като предизвикателство пред устойчивостта на градските архитектурно-строителни системи и какво може да научи архитектурата от някогашните махали, от близостта с природата и дори от нейната жива и здравословна бактериална среда. „Нуждаем се от нов пространствен договор – казва организаторът на изложението във Венеция архитект и д-р по архитектура от Харвадския университет Хашим Саркис. В контекста на разширяване на политическите разделения и нарастващите икономически неравенства, ние призоваваме архитектите да работят върху пространства, в които щедро да живеем заедно по правилата на природата”. Какво могат да научат екосистемите на анонимните мегаполиси от малки села със здравословен начин на живот като Дъждовница? Малките села и махалите произвеждат здравословно усещане за близост, като същевременно създават точни пространства за събиране, които общността използва интензивно – казват младите архитекти.

    Проектът Borboletta, в който участва младият кърджалиец, изглежда като сложна скулптура, но всъщност е мобилна градска лаборатория за интеграцията между микробиология, биологично разнообразие и архитектура. Идеята на този научноизследователски проект е насочена към изграждането на нова градска парадигма – развита по-скоро като екосистема, а не като вид изкуство, която имитира и устойчивостта на бактериите срещу промените. Днес архитектите се вдъхновяват от моделите в природата, които са много по-съвършени от тези, които създава човекът, обяснява младият арх. Гьокчепънар. И допълва: „Природата, за разлика от нас, консуматорите, не произвежда отпадък. Всичко в нея влиза в една кръгова циркулация. Ето защо е добре ние, архитектите, да се учим от нея, изучавайки процесите на живите организми – идеята е сградите и градовете да започнат да функционират като жив организъм. Идеалният град или градът на бъдещето представлява устойчива система и се базира на няколко елемента. Единият е самодостатъчност на местообитаването, т.е. този град сам си произвежда енергията, храната и така не е зависим от чужди фактори. Освен това има способността да се самоорганизира: той е чувствителен към климатичните промени, има променлива структура, която зависи от нуждите на хората, които го обитават – а не обратното.“

    Джумхур Гьокчепънар е роден през 1992 г. в Истанбул, но е отраснал в Кърджали. Син е на Берна Садулова и Мехмед Гьокчепънар, които през 1989 г. се изселват в Турция, а през 1994 г. се връщат отново в родния Кърджали. Малкият Джумхур учи в СУ „Отец Паисий” до 2006 г., през 2011 г. завършва ГПЧЕ „Христо Ботев”. От 2007 г. е член на лабораторията за изкуства на Арт движение Кръг и през 2007 г. и 2008 г. участва в общи изложби в Арт галерията. През 2011 г. е студент по архитектура в Американския университет в Кипър, а от следващата 2012-та продължава образованието си в университета в Портсмут в Англия. През 2015 г. в общината в Портсмут участва с макет на сграда в студентска изложба. През 2017 г. започва магистратура по архитектура в Портсмут при световноизвестния професор, архитект с международно признание и куратор на италианския павилион на Венецианското бианале Алесандро Мелис. В момента Джумхул е магистър в Университета в Портсмут, а вече е носител на награди за архитектура и участник с проекта си в биеналето в Буенос Айрес (2019). Пред вид факта, че български павилион на Венецианското биенале през 2021 г. няма, младият кърджалиец е и единственият българин във Венеция’2021.

    Това съобщиха от Арт движение "Кръг"

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини