Новият играч в битката за Космоса

Битката за Космоса става все по-ожесточена. Докато Джеф Безос и Илон Мъск се гониха чия ракета първа ще се изстреля над линията Карман, третият милиардер в надпреварата - Ричард Брансън, спечели. А тези дни се появи нов играч на хоризонта и предложението му звучи не по-лошо.

Базираната в американския щат Флорида космическа компания Space Perspective планира да пусне в близките три години първите туристически полети със своя летящ балон Neptune One.

Той ще се издига достатъчно високо, за да предложи изживяване, подобно на това, което предлагат тримата милиардери, но няма да напуска стратосферата.

Neptune One ще наподобява по-скоро луксозен салон, оборудван с всякакви хай-тек джаджи, работещи с WiFi. Ще предлага още бар и тоалетна. И ще може да качи на борда си до осем пасажери плюс един пилот.

Балонът няма да достигне толкова високо, колкото ракетоносителите на Blue Origin, Virgin Galactic и Space-X.

Погледнато технически, Neptune One няма да се озове в необятния Космос. Или по-скоро - малко над разделителната линия Карман, след която учените смятат, че свършва земната атмосфера. Именно там пътниците в конкурентните три космически совалки ще изпаднат за няколко минути в безтегловност.

За разлика от тях, капсулата на Space Perspective ще се издига на височина до 100 000 фута, което е близо 31 км. Но пък ще се носи плавно в продължение на шест часа.

"Всичко е бавно, нежно и удобно", описва изживяването Джейн Пойнтер, съпругата на Тейбър Маккалъм, с когото основават Space Perspective през 2019 г.

"Вие няма да се изстреляте в Космоса на върха на ракета с яростта и вибрациите, които тя включва", допълва още бизнес дамата.

Цената - в сравнение с 11-минутното космическо пътешествие със совалката Blue Origin на Джеф Безос за 28 милиона, е в пъти по-скромна.

Билетите за Neptune One ще струват по 150 000 долара и вече има над 300 резервации. Планът на Space Perspective е първите търговски полети да започнат през 2024 г., съобщават още от Robb Report.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини