Тренд: Шест или седем политически формации в следващото Народно събрание

Шест или седем политически формации ще имат представителство в следващото Народно събрание. Това показват данни от социологическо проучване на агенция "Тренд" по поръчка на "Нова Броудкастинг Груп", посветено на нагласите на българите към предстоящите предсрочни парламентарни избори на 11 юли. Проучването е реализирано в периода 3 - 7 юли 2021 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1002 души на възраст 18+ години.

Данните показват практически паритет между "Има такъв народ" и ГЕРБ, с минимална преднина на партията на Слави Трифонов. Очакваната избирателна активност в страната е малко над 3 милиона души, посочват от "Тренд".

Регистрираната в последните два месеца тенденция на ерозия в обществената подкрепа към ГЕРБ и лек ръст спрямо "Има такъв народ" се задържа в хода на предизборната кампания. Вследствие на този тренд, партията на Слави Трифонов (21.3 процента) повежда с минимална преднина пред ГЕРБ (20.5 процента). Победата до голяма степен ще бъде решена от избирателната активност, като при по-ниска активност ГЕРБ ще има по-голяма относителна тежест, заради твърдия и мобилизиран електорат, докато при по-висока активност "Има такъв народ" може да увеличи разликата си заради по-голямата електорална периферия, с която разполага, отбелязват от агенцията.

БСП стои на твърда трета позиция с 15.9 процента от гласуващите, като това прави сериозна дистанция, както от втория, така и от четвъртия.

В хода на предизборната кампания Демократична България (12.4 процента) регистрира ръст в подкрепата си, отделяйки се на малко над 1 процент от конкурента за четвъртото място в лицето на ДПС (11.3 процента). Тъй като и двете формации разполагат с електорален резерв в чужбина, който няма как да бъде отчетен в проучването, гласовете извън България могат да се окажат решаващи за четвъртото място.

Коалицията "Изправи се! Мутри вън" с голяма степен на вероятност ще има парламентарно представителство в следващото Народно събрание, като 5.1 процента от всички, заявяващи че ще гласуват декларират, че ще ги подкрепят.

Около 4-процентовата бариера стоят и "Българските патриоти - ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ", като влизането им в парламента ще зависи от мобилизацията в последните няколко дни на предизборната кампания.

Под парламентарната бариера, но с лек ръст в рамките на кампанията, е партията на Костадин Костадинов "Възраждане" (3.1 процента). Формацията около Васил Божков "Българско лято" регистрира подкрепа от 1.6 процента от всички заявили, че ще упражнят правото си на глас на 11 юли. Коалицията около Жан Виденов събира 0.8 процента подкрепа.

51 процента от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас, сочат още данните от проучването.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини