Заваляха първите жалби, две партии в люта битка пред РИК

Областният предизборен щаб на ГЕРБ в Кърджали сезира Районната избирателна комисия, че на територията на общините Крумовград и Кирково кметове на населени места присъстват в изборните помещения, агитират в полза на ДПС и неправомерно дават указания на гласуващите. Нарушенията са установени в СИК-овете в село Едрино, Крумовградско и селата Завоя, Чакаларово, Дружинци,Домище и Чорбаджийско в община Кирково. От  щаба на ГЕРБ настояват РИК да извърши проверка и да отстрани въпросните лица от секциите.

Председателят на Областния предизборен щаб в Кърджали Цвета Караянчева уведоми РИК и Окръжна прокуратура за драстично нарушение на изборните правила в СИК № 7 в Момчилград, където председателят на комисията от ДПС отваря разписките от машинното гласуване и ги подпечатва преди да бъдат пуснати в урните. Това е грубо погазване на тайната на вота и неправомерно упражняване на контрол, което следва да бъде преустановено и санкционирано.Караянчева поиска да бъде извършена проверка и във връзка с аварията на електропровода, захранващ над 20 села в района на Перперек и Широко поле, община Кърджали. Прекъсванетоостави без ток за неопределено време секционните избирателни комисии в района и на практика блокира машинното гласуване. Настояваме да се провери дали аварията е предизвикана умишлено с цел възстановяване на гласуването с хартиени бюлетини, което противоречи на изборните правила и да бъде потърсена отговорност на виновните лица, ако се установи човешка намеса, написа Караянчева в сигнал до РИК и прокуратурата.

 В областния предизборен щаб на ГЕРБ в Кърджали постъпи информация, че кметовете на населени места в община Момчилград присъстват в изборните помещения в качеството си на санитарни отговорници, упълномощени с писмена заповед от кмета на общината Илкнур Кязим. Същите твърдят, че им е разпоредено да упражняват контрол върху спазването на противоепидемичните мерки. От ГЕРБ поискаха РИК да направи проверка, която да установи има ли писмена заповед на кмета, която да легитимира пребиваването на въпросните длъжностни лица в СИК, на какво основание е издадена, кореспондира ли тя с нормите на здравното министерство и не противоречи ли на изборните правила, които изрично забраняват присъствието на външни лица в секциите. 

Това съобщиха от местната централа на ПП ГЕРБ.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини