Над 2100 души от 16 държави участват в учението на ВМС "Бриз 2021"

Повече от 2100 души от 16 държави, 14 от които са представени и с кораби, участват тази година в учението "Бриз 2021", което се провежда от 11 до 19 юли във Варна, съобщи днес на пресконференция командирът на Военноморските сили на България контраадмирал Кирил Михайлов.

Той уточни, че освен военните, в учението се включват 26 правителствени и граждански организации. Присъстват още представители на Европейската агенция по морска безопасност /EMSA/ и на 4 министерства.

В "Бриз" участват плавателни съдове от две от постоянните корабни групи на НАТО, както и от Великобритания, Гърция, Турция, САЩ, Румъния и бреговата охрана на Грузия, допълни Михайлов. По думите му, присъстват и щабни офицери от Латвия и Албания. Контраадмиралът посочи още, че учението е отворено и за страните, които участват в инициативата "Партньорство за мир", каквато е Украйна. Той изрази съжаление, че поради натовареност ВМС на тази страна не са успели да се включат в "Бриз" с кораби, но присъстват с щабни офицери.

Нашето присъствие в Черно море е редовно, разбира се изцяло съобразено с изискванията на конвенцията от Монтрьо, посочи контраадмирал Стефано Русо, командир на Втора постоянна група на НАТО, която участва в учението с три кораба. Той уточни, че преди да пристигнат във Варна, екипажите са участвали в учение, организирано от Украйна и САЩ. Нашата основна задача е да осигурим свобода на действието в международни води, да подсилим защитата на Черноморския регион, а също така да подобрим сътрудничеството между всички страни участници в ученията, включително със стратегическите партньори Украйна и Грузия, посочи контраадмирал Русо. Командирът на Втората постоянна противоминна група на НАТО кап.I ранг Хавиер Нунес допълни, че нейната основна задача е да се грижи за свободата на придвижване в морските райони, като гарантира безопасното плаване.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини