Конопът и марихуаната били култивирани преди 12 хиляди години

Канабисът е бил отглеждан в домашни условия за първи път преди около 12 хиляди години в Китай, установиха изследователи, след като анализираха геномите на растения от цял ​​свят.

Геномната история на одомашняването на канабиса е била недостатъчно проучена в сравнение с други видове култури, главно поради законови ограничения, се казва в изследването, публикувано в списание Science Advancesе.

Изследователите са събрали 110 цели генома, обхващащи пълния спектър от диворастящи растения,исторически сортове и съвременни хибриди от растения, използвани за коноп и за марихуана.

Изследването идентифицира "времето и произхода на опитомяването, моделите на дивергенция след одомашняването и съвременното генетично разнообразие".

"Ние показваме, че канабис сатива (Cannabis sativa) е одомашнен за първи път през ранните неолитни времена в Източна Азия и че всички настоящи сортове коноп и марихуана се разклоняват от родовия генофонд, представен в момента от диворастящи видове и местни сортове в Китай", се казва в него.

Канабисът се използва от хилядолетия за текстил и заради неговите лечебни и развлекателни свойства.

Еволюцията на генома на канабиса предполага, че растението е култивирано за многофункционална употреба в продължение на няколко хилядолетия.

Смята се, че сегашните високоспециализирани сортове коноп и марихуана идват от култивиране, започнало преди около 4000 години, и са оптимизирани за производството на влакна или канабиноиди.

Селекцията довела до неразклонени, високи конопени растения с повече фибри в основното стъбло и добре разклонени къси марихуанови растения с повече цветове, максимизиращи производството на смола.

Изследването е ръководено от Лука Фумагали от университета в Лозана и в него участват учени от Великобритания, Китай, Индия, Пакистан, Катар и Швейцария.

"Нашата геномна датировка предполага, че ранните култивирани предци на конопа и марихуаната са се отклонили от базовия канабис" преди около 12 000 години, "което показва, че видът вече е бил одомaшнен от ранните неолитни времена", се казва в него.

"Противно на широко възприетото мнение, което свързва канабиса с централноазиатски център на одомашняването на селскостопанските култури, нашите резултати съответстват на произход на култивирания канабис сатива в Източна Азия, в съответствие с предишни археологически доказателства."

В изследването се казва, че някои от дивите растения, намиращи се в момента в Китай, са най-близките потомци на родовия генофонд, от който са произлезли сортовете коноп и марихуана.

"Доказано е, че Източна Азия е важна древна гореща точка на култивиране за няколко видове култури ... нашите резултати по този начин добавят още една редица доказателства", се казва в изследването.

Изследователите казват, че тяхното проучване предлага "безпрецедентна" база от геномни ресурси за текущо молекулярно размножаване и функционални изследвания, както в медицината, така и в селското стопанство.

Според тях проучването също така „предоставя нови прозрения за култивирането и глобалното разпространение на растение с различни структурни и биохимични приложения в момент, в който има възраждане на интереса към неговото използване, отразяващо променящите се социални нагласи и съответните предизвикателства пред неговия правен статут в много страни. "

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини