Пет пъти ръст на бежанците в центъра в Харманли за 6 месеца

    Пет пъти е скочил броят на бежанците, настанени в Регистрационно-приемателния център към Държавната агенция за бежанците в Харманли. Това съобщи директорът му Славчо Янев. Той уточни, че от 100 души за половин година броят на чужденците, които търсят закрила и чакат статут у нас, в Центъра  в Харманли, е нараснал до около 500. Това обаче, по думите му, е плавно покачване и е далеч от запълване на капацитета на лагера.

    Действително напоследък има движение по приема при нас. Най-вероятно това се дължи на засилен миграционен натиск към страната ни, посочи Янев.

    Общият профил на настанените в Центъра е, че масово те са от Сирия, мъже, които са сингъл и са на възраст между 20 и 30 години. Има осем семейства с деца в момента, които обитават отделни сгради.  Най-масово обаче напоследък пристигат търсещи закрила от Сирия, Ирак и Афганистан.

    Центърът е с отворен режим, но въпреки това, според разпоредбите, всеки, който е излязъл от него, трябва да се прибере до 22 часа обратно. Не се ли случи обаче, той се води „самоволно напуснал“. Разбират че го няма по бройката, тъй като обитателите на центъра се броят всяка сутрин и вечер. Странното е обаче, че не се прилага механизъм, по който липсващите да бъдат издирени и върнати принудително. Така обитател на Центъра може да си стегне багажа и да отиде за няколко дни на море, например или пък в друг град, а и да стигне до пределите на страната.

    Повечето от обитателите са съвестни, но има и такива, които остават на вън с дни, призна началникът на Центъра.

    Именно това самоволно напускане и свободно движение притеснява хората от Харманли, сподели кметицата на общината Мария Киркова. По думите й броят на чужденците, настанени в центъра в Харманли е далеч по-висок от официално обявения. Та припомни, че това е най-големият бежански лагер на на Балканите с капацитет 3 хиляди души и подчерта, че харманлийци са толерантни хора, но за тях е притеснителен бързонарастващият брой на настанените в лагера напоследък. „Била съм  свидетел, а и хората от града, какво се случи тук преди години и не искам това пак да се повтори“, посочи Мария Киркова и отбеляза, че основните притеснения на местните идват от факта, че от бежанския лагер из града излизат предимно млади мъже, които се движат на групи и остават навън колкото си решат.

    „Никой не е тръгнал срещу семействата от Сирия, които се спасяват от войната, но останалите не знаем какви са. Пътуват с раници, виждаме ги навсякъде-по спирките, по автобусите, в парковете. Искаме да се затегне контрола, за да могат нашите граждани да са спокойни“, каза още кметицата на Харманли. Местните хора споделиха, че често чужденците оставят след себе си в града много боклук и не спазват общоприетите правила.

    По думите на директора на Бежанския център Славчо Янев обаче засега не е имало сериозни проблеми с негови обитатели нито вътре, нито навън.

    Самите хора от центъра също казват, че внимават да спазват правилата, тъй като се надяват скоро да получат статут у нас, след което целта им е Западна Европа.

    Сигнали за засилен бежански поток в района, са получили на имейлите си от граждани на Харманли депутатите от ГЕРБ Христо Гаджев и Александър Иванов, затова те днес бяха на място и разговаряха с шефа на Центъра. По темата те са направили и запитване до вътрешния министър Бойко Рашков, в което искат да отговори  за действителния брой на влезлите нелегално и заловените на наша територия чужденци, както и за настанените в бежанските центрове към ДАБ и МВР. Според тях истинската бройка се прикрива от вътрешното ведомство.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта (1)

    Последни новини