Тестват безплатно и анонимно за хепатит С в пет лаборатории в Хасковска област

    На 28-и юли се отбелязва Световния ден за борба с хепатита. Целта е да се повиши осведомеността за вирусните хепатити. Тази година мотото е „Хепатитът не може да чака“. Чрез него се поставя акцент върху неотложността на действията и усилията, необходими за премахване на хепатита като заплаха за общественото здраве до 2030 г., дори в условия на епидемия от Ковид-19.

    Световната здравна организация информира, че по света на всеки 30 секунди умира човек от заболяване, свързано с хепатит - възпаление на черния дроб, което причинява тежко чернодробно заболяване и хепатоцелуларен рак. Има пет основни щама на вируса на хепатит - A, B, C, D и E. Хепатитите B и C са най-често срещани. Те водят до 1,1 милиона смъртни случая и 3 милиона нови инфекции годишно. За хронична инфекция, свързана с хепатит С вирус, се лекуват 9 400 000. В световен мащаб са диагностицирани 10% от хората, които имат хронична инфекция с вирус на хепатит В и 22% получават лечение. Децата, които имат достъп до ваксина срещу хепатит В при раждане, са едва 42%.

    Министерството на здравеопазването осъществява Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити в България за периода 2021-2025 г.

    А специално с разкриването на хепатит C е свързана кампанията за безплатно и анонимно тестване по програмата на Фондация „Айвър“, която се провежда в цялата страна до края на годината.

    Изследването се извършва чрез вземане на венозна кръв.

    В Хасковска област има четири лаборатории, в които то се провежда. Те са: в областния град Хасково на ул.„Единство“ и на бул.“България“ 152, ет 2, в Харманли -на адрес ул. „Васил Левски, в Свиленград на бул.“България“и в Димитровград ул.“Първи май“. Всички лаборатории, които тестват по програмата, са обозначени със специални стикери.

    Не е необходимо предварително записване.

    За последните 12 месеца близо 3900 души са получили безплатно изследване за хепатит С по програмата на Фондацията, като 4.1 % или 158 души са се оказали положителни за хепатит С, съобщават от там.

    Това е най-мащабната  инициатива в България, тъй като все още държавата не предоставя възможности за безплатен скрининг на пациентите, каквито са препоръките на Световната здравна организация за постигане на елиминация на хепатит С до 2030 г. В България 87 000 са заразени с хепатит С, като само 1% годишно се лекуват.

    Нека пациентите да не чакат появата на симптоми, защото тогава вече може да е късно, а да се тестват още сега. Колкото по-рано се открие заболяването, толкова по-добри са шансовете черният дроб на пациента да не е увреден сериозно“, призовава Явор Конов, председател на фондация „Айвър“.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини