В трети пореден ден серен диоксид над нормата във въздуха на Димитровград

Изображение 1 от 2

    За трети пореден ден стационарната станция за качеството на атмосферния въздух, разположена в центъра на Димитровград засича сериозно завишаване на серен диоксид във въздуха на града. Нивата засечени днес в 13:00 часа са драстично над максималната допустима средночасова граница, показва графиката на измервателната станция на РИОСВ. 

    Обгазяването със серен диоксид (SO2) от близо 600,00 мкг/м3 е засечено в 13:00 часа, като и през вчерашния ден. Максимално допустимата средночасова норма е 350 мкг/м3, а алармения праг е при 500 мкг/m3 в 3 последователни часа, което се случи в четвъртък на 29.07.2021г.

    Източници:

    Серният диоксид спада към групата на серните оксиди ( SОx), които се формират при изгаряне на горива с високо сярно съдържание. Основен антропогенен източник на серен диоксид е изгарянето на природни горива (ТЕЦ, битови източници). Металургията и химическата промишленост също са източник на замърсяване със серен диоксид. SO2 и NОx са основни компоненти на "киселите дъждове".

    Влияние върху човешкото здраве:

    Серният диоксид постъпва в организма чрез респираторната система. При високи концентрации абсорбцията му достига до 90 % в горните дихателни пътища и по-малко в по-ниските отдели на дихателната система.
    При кратковременна експозиция на серен диоксид се засяга преди всичко дихателната система. Отбелязва се голямо разнообразие на индивидуална чувствителност на населението към серен диоксид, но особено чувствителни са лица болни от бронхиална астма. Действието на серния диоксид върху дихателната система като правило се съчетава с влиянието на праха. Чувствителни групи от населението към експозиция на серен диоксид са децата, възрастните, хората с астма, със сърдечно-съдови заболявания или хронични белодробни заболявания. Здравните ефекти на серния диоксид се проявяват с нарушение на дишането, белодробни заболявания, нарушение на имунната защита на белия дроб, агравация на съществуващи белодробни и сърдечносъдови заболявания. Трудно е да се отдели действието на серния диоксид от това на праха, с което се свързва също повишената честота на хоспитализации и смърт. Хора с астма са 10 пъти по-чувствителни към серния диоксид, отколкото здравите. Децата с астма са особено чувствителни, а експозицията на серен диоксид може да доведе до възпалителни белодробни заболявания.

    Законодателство:

    Наредба №12 от 15 юли 2010 г. (обн. ДВ, бр. 58 от 30 юли 2010 г.) oпределя норми за пределно допустими концентрации (ПДК) за серен диоксид. Въведените ПДК целят предпазване от вредния ефект на серния диоксид върху здравето на хората и околната среда. Регламентираните норми са следните:

    - СЧН - 350 мкг/м3 (да не бъде превишавана повече от 24 пъти годишно)
    - СДН - 125 мкг/м3 (да не бъде превишавана повече от 3 пъти годишно)
    - Алармен праг – 500 мкг/м3 (измерени през три последователни часа от съответните АИС и ДОАС)

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Ка
      Калина
      5 0
      16:42, 31 юли 2021
      ТЕЦа нали си имат общински съветник,кво им пука. Пък и как ще докажат,че е от тях,а не от Брикел или Неохим.
    • 2
      Ал
      Александра
      12 0
      18:50, 31 юли 2021
      ТЕЦ-Димитровград е проектиран да работи с високия комин. Градът се обгазява от ниския комин на централата и децата знаят това.
    • 3
      От
      Отговор
      10 0
      07:48, 1 авг 2021
      Констатацията ,вече трети ден Ви тровим и какво от това.
      РИОСВ - какво предприемат. Всичко по пътя от завоя на спирката до ТЕЦА е потънало в прах , което е отделно от това което изкарват комините.
      Кмета да не си мисли,че и неговия обществен и "морален" ангажимент , друг ще изпълнява.
      Иначе по пъчене по пъчене, е ще му няма.
      Такава е мили граждани , чоплете си носа , гълтайте отровите и праха на боклука Ковачки и си стойте кротко.
      • Км
        Кмета
        6 0
        12:47, 1 авг 2021
        като се запали скарата на Неохим на минутата цъфна, а сега пет дена никакъв го няма.
    • 4
      Цъ
      Цъфна и ще върже
      4 0
      13:22, 1 авг 2021
      Ало кмета къде е , или мисълта ми е заета с нов проект за финансиране на даден обект .
    • 5
      Юл
      Юлиян
      1 -1
      21:02, 1 авг 2021
      Шефа каза, че тока е скъп ще продаваме и ще пушим.

    Още новини

    Последни новини