В Германия плащат 67 евро за мегаватчас активна енергия, при нас цената е 155 евро

Злонамерен сговор с цел облагодетелстване на определени производители и злепоставяне на служебното правителство. 

Така енергийният експерт Еленко Божков оправда високите цени на тока на енергийната борса. 

Според него е срамно изказването на работодатели, че енергийната мафия ги е нападнала. 

"Те забравят дружбата си и това, че имат бизнес отношения с определени представители и кръстници на тази енергийна мафия. Просто не ги споменават... Необходима е пълна смяна в Електроенергийния системен оператор (ЕСО), Български енергиен холдинг (БЕХ), "Марица изток 2", "Козлодуй", за да се пресекат злоупотребите". 

Божков обясни: 

"Ние сме в средата на лятото, температурите гонят 40 градуса, топлофикациите се опитват да осигуряват топла вода. Без "Топлофикация - София", която излиза в ремонт, и заради включването към бойлери се увеличава потреблението на ток. Включват се и климатиците. Съвсем закономерно се използва тази възможност от определени производители, за да продават енергията си на пазара "ден напред". Ограничават се възможностите за работа на централите, които могат да правят това. Като ТЕЦ "Марица изток". Започва да работи централата "Варна", "Марица 3" на Димитровград, "Бобовдол". Те запълват празнината. А "Марица изток" 2 може да работи прекрасно... С манипулация на пазара - определени среди спират възможността да се пуснат нови блокове в "Марица изток 2" и се налага скръцване със зъби на министър-председателя, за да тръгне централата. Ако погледнете връзките на изпълнителния директор на "Марица 2" с ръководството на "Варна", както и с другите централи, ще видите, че са в близки отношения". 

С коментар по темата в предаването "12+4" се включи и Румен Радев, зам.-председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България: 

"Когато този пазар се дисбалансира, това се отразява на нашата работа. Голяма част от електроенергията се купува "ден напред". Много са факторите, които влияят - не са само физическите обеми, но и търговските обеми. Като има разминаване там, особено на пазар като нашия с по-малка ликвидност, оттам идват страхотните диспропоции в цени. При нас - в леярското производство, например, подобни отклонения са убийствени. Докато нашите конкуренти в Германия плащат осреднено 67 евро за мегаватчас активна енергия, при нас цената е 155 евро. За утре цената в България е 135,49 евро. Това е базовата електроенергия. Пиковата ни цена през деня надхвърля 300 лева и за утре. Такива проблеми имаме и през зимата. Винаги когато се появи дисбаланс в пазар, дори по-отдалечен от нас, при нас ескалира драстично". 

Радев посочи като една от причините - начина на структуриране на търговското предлагане. 

"За да можете да формиране равновесна цена на електроенергия, трябва да има адекватно търговско предлагане... Ръководството е некомпетентно - няма разбиране, липсва решителност за намеса. Оперативните ръководители - БЕХ, също няма разбиране при тях. Обикновените хора и индустриите плащаме безхаберието на подобно поведение". 

По-рано днес по темата реагираха Васил Велев и Кирил Домусчиев. Те се обявиха срещу високата цена на тока на борсата и поискаха оставки в енергетиката. Ротационният председател на Асоциацията на организациите на българските работодатели написа във фейсбук коментар по темата. Постът беше споделен от председателя на КРИБ, най-голямата работодателска организация. 

"Кой и в чия полза управлява българската енергетиката? Безпределни тъпанари или енергийна мафия? Или става дума за саботаж? От началото на август България е с най-скъпата електроенергия в Европа! (Не броим Гърция, защото там има специфика заради хилядите острови)...", написа Велев. 

Домусчиев допълва: "Абсолютно си прав! Безхаберието, енергийната мафия и корупцията пак ни превзеха! После прави икономика?! Как? За какво да инвестираме? За да пълним джобовете на измамниците?!...".  

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Кю
    кючеци & гьобеци
    10 0
    19:40, 9 авг 2021
    На прост чалгаджийски народ - високи цени.
  • 2
    ??
    ???
    3 -9
    19:47, 9 авг 2021
    Служебното правителство питаите защото не правят н... Виж коментара

Още новини

Последни новини