Осми ден бушуват огънят на Евбея, 500 пожара опустошават Гърция

Жители на гръцки села дежурят денонощно в опит да спасят домовете си от горските пожари, бушуващи на гръцкия остров Евбея /Евия/ въпреки призивите на властите да се евакуират, съобщи Ройтерс.

Пожарникарите очакват засилване на вятъра днес следобед, което може да предизвика разгаряне на пламъците на втория по големина гръцки остров, където пожари бушуват осми ден. Други фронтове на полуостров Пелопонес също може да бъдат възпламенени отново.

Правителството се очаква да обяви спешни мерки в помощ на хората, които са загубили домове и имущество, но за някои селяни да оставят къщите си на пламъците, които оцветяват в червено небето, не е вариант.

Полицията дойде и ни казаха да евакуираме село Авгария, но ние не можем, това е наша собствност, заяви Йоанис Агелопулос, на 55 години, който има сервиз за коли в Истиалия, в северната част на острова. Не сме спали от три дни, спим на смени, каза той.

59-годишната жителка Йоана Метаксиоти се присъединява към патрула. "Страхуваме се много, но трябва да останем", казва тя.

В понеделник гръцкият премиер Кириакос Мицоткис се извини за провалите в справянето с пожарите, които горят в страната от изминалата седмица, а властите започнаха да изчисляват причинените от огъня щети.

Мицотакис ще оглави заседание на кабинета по-късно днес и неговото правителство ще обяви специфични мерки в помощ на онези, които са загубили домове, ферми и собственост. В понеделник той одобри 500 милиона евро от бюджета в помощ на Евбея и района на Атика около Атина.

Сателитни снимки показват големи участъци гори, изпепелени от горските пожари, в Атика, Евбея и Пелопонес, а Атинската национална обсерватория оцени, че около 650 000 хектара са изгорели до неделя.

Над 500 пожара бушуват из цяла Гърция, предизвиквайки евакуацията на десетки села и хиляди хора.

Почти 1000 пожарникари, девет самолета и 200 пожарни коли бяха изпратени в Гърция от други европейски страни в помощ в борбата с пожарите.
Мицотакис обеща, че изгорелите гори ще бъдат възстановени.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини