Изявление на Вера Йоурова и Дидие Рейндерс за 23 август

В навечерието на общоевропейския ден за почитане на паметта на жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими на 23 август, заместник-председателят на Европейската комисия по въпросите ценностите и прозрачността Вера Йоурова и комисарят по въпросите правосъдието Дидие Рейндерс направиха следното изявление:

"Преди повече от осемдесет години, на 23 август 1939 г., е подписан пактът "Молотов-Рибентроп" между Германия и Съветския съюз, точно преди избухването на Втората световна война. За мнозина този съдбовен ден бележи началото на периоди на нацистка и съветска окупация и насилие.

На този ден отдаваме почит на тези, които станаха жертва на тоталитарните режими в Европа, и на тези, които се бориха срещу тези режими. Признаваме страданието на всички жертви и техните семейства, както и трайния ефект, оставен от това травмиращо преживяване върху следващите поколения европейци.

Нека работим заедно, така че нашето общо минало да ни направи по-силни за общото бъдеще и да не ни раздалечава.
Свободата от тоталитаризма и авторитаризма не е даденост. Това е нещо, което трябва да се отстоява всеки ден. Това е в основата на европейския идеал. Заедно с принципите на правовата държава и демокрацията, тази свобода е в основата на европейските договори, които всички сме подписали. Трябва да продължим да защитаваме, обединени, тези основни европейски ценности."

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Не
    НЕКА ТЪПАТА ОВЦА ЮРОВА
    3 -7
    12:45, 22 авг 2021
    Да каже - принудителнито набиване на отрови не е л... Виж коментара
  • 2
    Ли
    лицемерието
    0 0
    19:32, 22 авг 2021
    е основна черта на запада. на българина основна черта е - тъпотията. понеже вярва на лицемери.
  • 3
    Ка
    Каун
    1 0
    09:44, 23 авг 2021
    А Мюнхенския договор не е ли фактическото начало на ВСВ. Разрешено от британските евреи и френските мързели. Едните си платиха, а другите се скриха и чакаха да се унищожат кучетата сами. Същото направиха след 70г. и краварите. То си е заложено в генотипа им.
Последни новини