Радев подкрепя финансовата децентрализация на общините

Концентрацията на финанси и инвестиции в регионалните центрове и намаляването на вниманието към по-малките населени места е пагубно за България. Голямата задача е да се преборим с огромните дисбаланси в регионалното развитие.

Това е заявил президентът Румен Радев по време на среща с кмета на Тополовград Божин Божинов и представители на неговия екип, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Представителите на местната власт са призовали за премахването на субективния фактор при разпределянето на правителствените субсидии към общините, както и да бъдат отчитани техните реални и специфични характеристики. Финансовата децентрализация на общините ще ги освободи от недобросъвестен натиск от страна на изпълнителната власт, е посочил президентът Радев. По думите му независимото финансиране на общините от централния бюджет ще улесни инициативността и ефективните решения на местно ниво.

Като съществен проблем за общината представителите на местната власт са откроили здравеопазването. В Тополовград има само един спешен екип, който отговаря за всички населени места, някои от които са разположени на десетки километри едно от друго. Отправен е бил и призив за по-бързото въвеждане на системата за спешна медицинска помощ по въздуха, която е включена в Националния план за възстановяване и устойчивост.

На въпрос на журналисти след края на срещата президентът е коментирал, че Болярово и Тополовград като погранични общини имат опит и участват активно в опазването на границата. По думите му с нарастването на мигрантския натиск държавата адаптира и предвидените мерки. "Средства за това са осигурени в резерва, който служебното правителство успя да събере, но от парламента зависи да се актуализира бюджетът, така че да могат да се разпределят по най-добрия начин тези ресурси", посочил още президентът.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ек
    Екструдер
    0 0
    09:16, 23 авг 2021
    На това се казва популистко говорене! Той защо не си стоя на село а отиде в столицата.? Като му свърши мандата дали пак ще се върни в родното си село за постоянно.?
    Радев от както е във върха е като воденичен камък на врата на държавата. Освен празно говорене и косвено създаване на хаос в политиката с вдигане на юмрук за нищо не е допринесъл за по доброто ни. Видя се че за един мандат политик не се става а камо ли за селски секретар в кметство. Вече всички в държавата го разбраха че е кръгла нула и въздух под налягане.
    Радев е главния виновник за политическата криза! Ани очаква тежка зима.
Последни новини