10 хранителни добавки, които наистина работят

Mного често хората не вярват на хранителните добавки, защото са убедени, че „големи компании“ ги измислят и създават всевъзможни причини за употребата им, че са единствено „химия“, която може да им вреди… и много други странни доводи.

Въпреки личното ви мнение ще се опитаме да ви обясним защо истината не е точно такава и да ви представим добавките, които наистина си заслужават.

Човешкото тяло е сложна машина и много често я поставяме на всевъзможни изпитания – както психически, така и физически. Неимоверно всеки в ежедневието си се сблъсква със стреса, липсата на достатъчно сън, хранителните дефицити, физическото натоварване и точно тогава трябва да дадем на тялото си достатъчно почивка и добра храна, за да се възстанови.

И тук идва проблемът – тези две изключително важни потребности са ресурс, който понякога не можем да си осигурим в нужните рационални количества. Затова селектирахме 10 хранителни добавки, които наистина биха ви били от полза.


1. Витамин K

Този мастноразтворим витамин играе важна роля в процеса на кръвосъсирване, т.е. без него кръвта не би могла да се сгъсти и най-малкото одраскване може да ни накара да кървим неопределено време. Разбира се, порция зеленчуци е достатъчна да си го набавим. Проблемът обаче идва при хората, който не обичат или не могат да ядат зеленчуци, и не ги включват достатъчно често в хранителния си режим.


2. Креатин

Креатинът е естествено възникващо съединение в нашите тела, което има задача да осигури енергия на мускулите ни. Той често бива проверяван в кръвните тестове като груб, предполагаем показател за това колко добре бъбреците ни пречистват кръвта. Креатинът е изключително важна съставка за тези, които имат физическо натоварване в ежедневието си, на работното си място или се занимават малко по-сериозно със спорт.

3. DHEA

През 1996 г. светът полудява по една съставка – дехидроепиандростерон или казано накратко: DHEA. Тя е нещо средно между лекарство и суплемент, но всъщност е добавка. DHEA е андрогенен хормон, произведен от надбъбречната жлеза, и е на две стъпала в образуването си под самия тестостерон. Телата ни започват образуването на DHEA, когато сме на 7 години, като този процес достига своя връх между 20 и 24 г. След това нивата на дехидроепиандростерон намаляват със сериозните 20% на десетилетие. DHEA е съединение, което има различни функции – от увеличаване на енергийното производство на клетките и преработване на мазнините до способстване постигането на полова зрялост и мускулен растеж. Като хранителна добавка DHEA увеличава нивата на тестостерона при жените и възрастните, чиито тела не произвеждат достатъчно DHEA по начало.


4. Витамин D

Продължаваме с витамините. Те са нужни в еднакви доза за трениращите и за нетрениращите хора. При излагане на пряка слънчева светлина, тялото може да произведе собствен витамин D. Затова той е считан и за витамин, и за хормон едновременно. (Странно нали?) За тези, които рядко се излагат на слънчева светлина по една или друга причина – не обичат, нямат време, нямат достъп (живеят на места с по-мрачно преобладаващо време) или просто пазят кожата си от слънцето, витаминът е изключително важен. Главната му функция е да регулира и усвоява калция. С други думи той е отговорен за включването на калция в кръвния поток и доставянето му до костите, където е превръща в градивен материал. Следователно липсата му води до намаляване плътността на костите и, разбира се, може да е изключително опасна за здравето на човек.

5. Хром

Хромът е продукт, който е много спорен – прехвален и отхвърлян. Всъщност той е един наистина много важен минерал в организма ни. Ключовата роля на хрома в тялото е да действа като коензим на инсулиновото действие – с една дума помага на инсулина да си върши работата. Към този момент се смята, че хромовата недостатъчност допринася развитието на хипогликемия и инсулинов диабет. Многобройни проучвания доказват, че добавката на 200 мкг хром към диетата на диабетиците играе важна роля при намаляване нивата на кръвна захар, подобрява толерантността към глюкозата, намалява цялостните нива на инсулина и прави симптомите на хипогликемията по-поносими.


6. Желязо

Не знаем дали има някой, който да е на мнение различно от нашето – желязото е един от най-важните микроелементи в организма. Той е толкова важен, че дори минимален недостиг може да наруши имунната функция, енергийните нива и да намали възможностите за физическо натоварване. Без желязо организмът не може да транспортира кислорода от белите дробове до останалите клетки на тялото. Желязото е съставна част на молекулата на хемоглобина, който е компонент на еритроцитите – червените кръвни телца. Хемоглобинът отговаря и за отстраняването на въглеродния диоксид – метаболитен продукт на всички клетки, и транспортирането му до белите дробове, където бива изхвърлен. Недостигът на желязо води до анемия – между 35% и 58% от младите, иначе здрави жени страдат от недостига му.


7. Магнезий

Едва ли има човек, който не е чувал за магнезия – отново изключително важен минерал. Липсата му е лесно откриваема – ако имаме крампи, чувствата хронична умора, объркване и раздразнителност, ясно е, липсва ви магнезий. Този минерал участва в над 300 ензимни реакции в тялото, много от които свързани с производство на АТФ за енергия на клетките. Въпреки че магнезият се намира в относително високи количества в зърнените храни, семена, ядки и някои зеленчуци, недостигът му не е толкова рядко срещано състояние.


8. Мелатонин

Мелатонинът е хормон, който възниква естествено в нашите тела. Той е отговорен за биологичния ни часовник и направлява естествения ритъм на тялото. Всяка нощ епифизната жлеза произвежда мелатонин, който ни помага да заспим. Над хиляда статии в различни медии разкриват изследвания за това колко важен и нужен е този хорман. Няма съмнение, че качественият сън е изключително важен отново както за атлетите, така и за обикновения човек. При физически натоварвания е ясно, че мускулите „растат“ вечер, когато човек спи – оттам идва и така известната фраза „почивката ражда шампиони“. А и на всеки е ясно какво се случва с концентрацията и настроението ни при липса на достатъчно сън.


9. Бирена мая

Често пренебрегвана, бирената мая е доста важна и полезна, особено за вегани и вегетарианци. Този продукт се състои от милиони дрождови клетки, които се отглеждат като култури, а после се изсушават. Бирената мая е качествен източник на витамин B12, мед и желязо, както e и богата на хром.


10. Глюкозамин

Вярно е, че много голяма част от занимаващите се със спорт, било то аматьорски или професионално, изпитват „болежки“ в ставите и сухожилията. Глюкозаминът е известен с това, че спомага образуването на съединителна тъкан. Той е широко изучаван в университетски проучвания, особено в Европа, като главен акцент на изследванията е способността му да лечението на остеоартрит. Глюкозаминът има противовъзпалително действие, често сравняван и признаван за по-добър от ибупрофена. Успява да лекува артрит, като регенерира хрущялната тъкан.

Източник: www.10te.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини