"Такса спокойствие". 10 млн. долара от ВМЗ-Сопот са изчезнали в Сърбия

ВМЗ-Сопот са превели 10 млн. долара на сръбска фирма през 2018 г., но срещу тези пари не е получено нищо. Това стана ясно по време на изслушване във временната парламентарна комисия по ревизия.

Сумата е платена по договор за доставка на продукция на обща стойност над 20 млн. долара. Председателят на комисията Мая Манолова каза, че доставката е трябвало да стане в рамките на 60 дни, но това не се е случило вече трета година, а информацията по сделката е засекретена.

“Според публична информация разплащането е станало по нареждане на ниво министър на икономиката или председател на Министерския съвет. Изглежда някой от тях си е платил такса "спокойствие" с публични пари в посока Сърбия”, каза Манолова. От думите й обаче не стана ясно защо е трябвало да се плати тази "такса" и на кого точно.

Представителите на Управителния съвет на ВМЗ-Сопот казаха, че нямат достъп до документацията по сделката, защото тя е засекретена по искане на изпълнителния директор на предприятието.

“Документацията по сделката е предадена на прокуратурата”, каза по време на заседанието служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Информацията за сделката със Сърбия беше изнесена от лидера на АБВ Румен Петков в края на август.

Източник: Свободна Европа

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    In
    information
    25 -1
    14:55, 3 сеп 2021
    Буци се е откупил от Сретан с тези пари.
  • 2
    !?
    !?
    6 -17
    15:28, 3 сеп 2021
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 3
    До
    Долният лъжец от Харвард
    3 -18
    19:56, 5 сеп 2021
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 4
    Мо
    Мошеник
    3 -12
    21:00, 5 сеп 2021
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 5
    Ел
    Електромобилът
    1 0
    15:07, 6 сеп 2021
    България ще стане лидер в производството на електромобили в света. Ще отвеем всички производители на коли. Това като ги почнем, Тесла, Мерцедес, Волксваген, Ауди, Тойота и т. н. ще ни дишат прахта.
    Големият Германски инвеститор ще прави завод у нас, благодарение на министъра на икономиката. Според видния български политик и бизнесмен Кирил Петков ще струват само 40 000 лв и ще са градски автомобили с две врати и не знам дали ще можем да влезнем 4 българи вътре.
Последни новини