40 % повече магистри се записаха в РЦДО на УНСС в Хасково

    546-ма студенти започват обучението си през тази година в Регионалния център за дистанционно обучение на УНСС в Хасково. От тях първокурсниците са 206.

    На 100 процента реализиран, отчете тазгодишния прием  директорът на Центъра в Хасково проф. Надя Миронова при официалното откриване на академичната година, което се състоя днес.

    126 са бакалаврите, които започнаха занятията си още през миналата седмица присъствено. 80 студенти продължават обучението си в Хасково в магистърските програми, като това е с 40 % повече от предходните години.

    Специалностите за степен бакалавър са: „Мениджмънт и администрация“, „Счетоводство и контрол“ и „Икономика“, а магистърската степен предлага обучение в специалностите: „Счетоводство и контрол“, „Бизнес администрация“, „Комуникационен мениджмънт“ и „Местно самоуправление.“

    Повечето от студентите са от областите Хасково и Кърджали.

    При откриването на академичната година част от студентите присъстваха в залата, а останалите имаха възможност да наблюдават старта й онлайн.

    „Първият учебен ден е повод да се съберат на едно място единомишленици. Неслучайно присъстват представители на институциите и на бизнеса, които са наши възпитаници“, посочи в приветственото си обръщение проф. Миронова.

    Тя отбеляза последните две години в пандемичната ситуация, освен с трудностите, и като възможност за развитие на дистанционното обучение.

    „Тези тези две години бяха своеобразен скок за дистанционното обучение, предизвикан от обстоятелствата. В световен мащаб се определи сериозна тенденция за насочване на все повече студенти към дистанционната форма на обучение- заради забързаното време и влошената икономическа обстановка, които изискват все повече възможности хората да работят и да се образоват едновременно. От друга страна даде шанс като предизвикателство пред академическата общност, което в УНСС беше изпреварваща възможност да подобрим сериозно материалите и качеството на обучението, което предлагаме. Разполагаме вече с интегрирани платформи за онлайн излъчване и уеб базиране на материалите и всички учебни курсове са обезпечени технически“, допълни проф. Миронова.

    Студентите, преподавателите и гостите поздрави и ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров. Той посочи, че изминалата година е била трудна за всички. Но благодарение на дистанционното обучение и развитието на информационните технологии е станало възможно да бъдат защитени здравето и живота на студентите, преподавателите и служителите.

    Сред гостите на откриването бяха заместник-кметът на община Хасково Мария Вълчева, кметът на Кърджали Хасан Азис, които са възпитаници на УНСС. На церемонията, с която беше даден старта на академичната година в Хасково, присъстваха и заместник-областният управител на Хасково Виолета Желева, както и общинските съветници от местния парламент Делян Делчев и Богдан Кирилов, представители на академичното ръководство, ръководители на институции, представители на бизнеса, бивши и настоящи студенти.

    „Откриването на учебната година е поредната позитивна стъпка за подмладяване и модернизиране на Хасково. Въпреки дистанционното обучение, благодарение на УНСС, стотици млади хора идват тук. А не малко от тях избират да останат в Хасково и в бъдеще“, каза пред аудиторията заместник-кметът на Хасково Мария Вълчева.

    Проф.д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС: Освен да изпълнява учебни и изследователски цели, учебното заведение има и културни функции

    Г-н професор, в УНСС развивате нови специалности, предвид актуалната обстановка. Онлайн учим, онлайн и работим в голяма част от времето си. Комуникациите са важна част от днешното ежедневие. „Комуникационен мениджмънт“ е една от специалностите в Центъра за дистанционно обучение в Хасково, към която има сериозен интерес.

    Да , така е. Комуникациите не само в смисъл на техническите комуникации, но и комуникации в бизнеса и комуникации в самите компании- това е сложен комплекс от въпроси, а също бих добавил и местното самоуправление, и миграцията. Стараем се да отговаряме на потребностите на бизнеса институциите и кандидат-студентите.

    Това ли е правилната политика за доброто развитие на едно учебно заведение-да произвежда тези специалисти, които се необходими за местната специфика?

    Точно така -едни са потребностите в Хасково, други са в София и ние се стремим да отговаряме на спецификата в регионите и да се съобразяваме с това.

    По принцип образованието е дългосрочна инвестиция и човек не трябва да се ограничава само с това, което е учил до момента и което знае, а от друга страна е по-добре да се отговаря на нуждите на потребителите и региона, за да могат и в краткосрочен план хората да се реализират успешно. Затова ги правим тези нови програми.


    В този контекст срещата ли подкрепа от местните власти?

    Имаме подаден ръка от тях. Комуникацията е важна. В това отношение професор Миронова, която преподава комуникации, се справя наистина чудесно. Това се дължи и на усилията на центъра но и на разбирането на местните власти и местния бизнес, които оценяват това, което правим. Включително и днес имаме срещи с бизнеса, с местното ръководство, с областната управа.


    Центърът за дистанционно обучение на УНСС в Хасково се развива в годините като  средище, което привлича и млади хора от други региони, има ли шанс да се превърне във филиал?

    Има шанс-да. Освен да изпълнява учебни цели и изследователски цели в науката, учебното заведение има и културни функции, така че тези съвкупности във взаимодействие и с местната общност, винаги дават добри резултати.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (13)

    • 1
      ЕИ
      Е и.!?
      9 -2
      14:10, 28 сеп 2021
      Брей!
      • Дали са умни като Кубрат Пулев
      • Жи
        Жилязков
        4 -3
        18:25, 28 сеп 2021
        Ало ,Живко Жилязков е. Хирурга. Мойта путарана полуде. Сношти пак наеба Ниязито. Квича до сутринта. Звани и праща саобщения като разпрана. Пие и мучи. Ми не е шастлива просто. И успешна не е. Записа се на немски ,забрави да утиди на курса. Стоя в кататоничен ступор едни денонощие ,като се сабуди каза че ше си пуска бретон. Изгуби се в квартала. Изпада в истерии. Виж какво можеш да направиш един ТЕЛК да и извадим...
    • 2
      Ба
      Бай Киро
      20 -8
      14:16, 28 сеп 2021
      Всичките искат да учат за да не работят. Едно време комунистите им намираха цаката и ги пращаха цяло лято на студентски бригади да берат чушки и домати. Есента пак на бригада да берат памук и вадят картофи. А сега не им стига стоенето на банките и чиновете по време на лекциите а след това продължават да седят по кафенета докато хванат паяжина и маесил.
      • Ку
        Кучко
        5 -16
        14:41, 28 сеп 2021
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • Аптекари , Инженери, Военни и Корабни Капитани
        .......
        че Света буквално ще спре и измре :))
    • 3
      Пр
      Преподавател на магистри
      20 -5
      15:49, 28 сеп 2021
      Тази година половината, а догодина всички продавачки на битака и сервитьорки записани в магистърските програми в РЦДО на УНСС в Хасково.
      • Ощ
        Още един такъв
        9 -6
        16:32, 28 сеп 2021
        Колега преподавател, друго е мотото ни:
        РЦДО на УНСС в Хасково-ковачница на магистри за битака, зеленчуковия пазар и гастрономията, дори в условията на пандемия.
    • 4
      Уж
      Ужас
      15 -5
      16:36, 28 сеп 2021
      Няма такъв цирк всички със маски след един час същите хора са на заведение и са без маски,побъркаха хората ей
    • 5
      Ан
      антимишок
      11 -6
      18:23, 28 сеп 2021
      Ако не ви е ясно да ви "светна":дипломите от този "университет" важат в държавната и общинска администрации!Т.е бъдещи "калинки",предимно от Движението за Пари и Слободия.....
    • 6
      Пе
      Перго
      0 -2
      05:55, 29 сеп 2021
      Най-гпувавият университет в света! Нокия 3310 на зарядно ще завърши с отличие! Темата за курсовата ми работа в София беше залепена между вратите на мъжката и дамската тоалетна! Абсолютна пародия! До ден днешен винаги ще съжалявам за парите, които похарчих за семестриални такси!
      • Бр
        бреййй
        3 -1
        10:21, 29 сеп 2021
        явно само ти не успя да го завършиш...
      • Ун
        Унуфри
        0 0
        15:47, 1 окт 2021
        Ем ти Ко искаш бе?Да учим кът побъркани,той от много учене файда няма,а също и глава боли.От горе горе,така леки коли после на работата ще се донаучим.Тя практиката учи,лекинко по перваза и ще избутаме.Аз така избутах две магистратури,е не че нещо знам,ама за престиж е добре.Айде лекинка от мен.
    Последни новини