ЕМА одобри трета доза от ваксината на Пфайзер/Бионтех за хората на и над 18 години

Европейският лекарствен регулатор одобри днес поставяне на трета доза от ваксината срещу коронавируса на компанията Пфайзер/Бионтех за всички на и над 18 години, като аргументира решението си с опасенията, че защитата срещу ковид намалява след първите две поставени дози, предаде Франс прес.

"Поставяне на подсилваща доза от препарата "Комирнати" може да бъде планирано за хората на и над 18 години, най-малко шест месеца след втората доза", обяви Европейската агенция по лекарствата.
"Комирнати" е търговското наименование на препарата на Пфайзер/Бионтех.

"Решенията, касаещи третите дози, ще бъдат взимани от обществените здравни органи на национално ниво", се допълва в изявлението на европейския регулатор.

Комитетът за лекарства за употреба при хора на агенцията е оценил данните за "Комирнати", показващи увеличаване на нивото на антитела, когато се поставя трета доза от ваксината", се казва още в текста.

Освен това Европейската агенция по лекарствата даде зелена светлина и за поставянето на допълнителни дози от ваксините на Модерна и на Пфайзер при хора със сериозно отслабена имунна система най-малко 28 дни след втората доза. Две дози не са достатъчни понякога, за да се произведат достатъчно антитела при хора със сериозно отслабена имунна система, като например при такива, преминали през операции за трансплантация на органи.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини