Проф. Кантарджиев: Вървиме нагоре, ще смаеме света

32 на сто от хората в София са ваксинирани. Ще се отварят още легла за COVID пациенти в столичните болници. Това каза в "Денят започва" проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксиниране към Столична община.

Една четвърт от ваксините, които се слагат, са на софиянци, но вчера имаме само 7000 ваксини, има плавно покачване на случаите в София. Имаме пълни болници, пълни интензивни отделения, четвъртата вълна надмина починалите с COVID от третата вълна, когато нямахме ваксини. Трябва да продължим с убеждаването на хората да се ваксинират. 

По думите му болниците са в готовност, предстои разкриването на допълнителни легла.

"Към детското здраве трябва да са насочени усилията ни. Много добре се справя Министерството на образованието, не мога да кажа същото за Министерството на здравеопазването. Когато има много варианти на вируса, има дифузно разпространение на заразата. Трябва да се вземат мерки за регистриране на максимален брой нови случаи", допълни проф. Тодор Кантарджиев.

Според него COVID зоните не работят. Проф. Тодор Кантарджиев поясни, че причината е слабата организация.

"Ще смаем света с нашите данни на национално ниво - ако 13 на сто от ваксинираните са заразени, ами то 19 на сто са всички ваксинирани у нас, излиза, че ваксините не действат, заяви проф. Тодор Кантарджиев. Трябва да се вземат мерки да се регистрират всички нови случаи, подчерта той. По думите му на обществото се предоставят все по-малко данни. 

Вчера има 2886 случая, 25% от тях са в болница. Ситуацията в страната е: пълни болници, пълни интензивни отделения с COVID-19, много умрели... Четвъртата вълна надмина починалите с коронавирус от третата вълна, когато нямахме ваксини, подчерта проф. Кантарджиев. Каква е тази кампания - мина годността на ваксините, ваксинирайте се! Глупости - все едно тъщата да каже: "Зетко, вчерашния боб ще го ядеш ли или да го хвърлям, критикува той.

Делта вариантът има 39 подварианта, НЦЗПБ търси тях. Там, където има много различни варианти, има дифузно разпространение. Така е в София - област, за столицата очаквам другата седмица разпространението да стане дифузно, каза проф. Кантарджиев. 

Хората трябва да се ваксинират, категоричен бе той. Трябва да се каже "Майки, ако имат COVID в семейството, вие ще заразите децата, не те вас, като се върнат от училище", обясни проф. Кантарджиев. 

Източник: БНТ

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Ив
    Ивелина
    7 -15
    09:38, 6 окт 2021
    Прав е човека управляват ни нови мисирки и безхабе... Виж коментара
  • 2
    Te
    teacher
    12 -6
    10:25, 6 окт 2021
    Т'ва корумпираното не го ли пенсионираха ?
  • 3
    Уй
    Уй
    5 -2
    16:24, 6 окт 2021
    "четвъртата вълна надмина починалите с Ковид от третата вълна, когато нямахме ваксини"

    Не мога да повярвам че на тоя мисир продължават да му дават ефирно време!
    Освен че така нагло лъже явно е и много тъпо парче. Веднага се обосновавам:
    1. Лъжата: Починалите изобщо не са подминали тези от третата вълна, една елементарна справка доказва това. https://www.nsi.bg/bg/content/18121/basic-page/%D1%83%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D1%86%D0%B8?fbclid=IwAR2CPBP_NRa3xpudXXEYVK5Z10OS7zHynQiaiVZW42oKjk2cPSRe955-60o
    2. Че е тъп тъп е: защо излиза да ни обеждава да се ваксинираме, при положение че той сам го казва и явно си вярва, че сега при наличие на ваксинирани имаме повече починали, тоест колкото повече се ваксинираме толкова повече заболели и починали ще има! Което не е така, просто искам да докажа колко тъпо парче е тоя мисир!
    • Ти
      Ти си мисирка
      1 0
      18:30, 6 окт 2021
      Даже не си миср а а ти си мисирка или по известно като фитка.
  • 4
    А
    А
    4 -2
    20:52, 6 окт 2021
    Похледнете и НСИ за починалите пенсионери без заболяването ковид които надминават 100,000 души за година. Лекувате болни от страх докато хората със заболяване останаха без медицинска помощ. Срам, с това ще подмините не света ами и големия потоп.
Последни новини