Съмнения за унищожени документи на Vera Su и относно товара

Националната следствена служба /НСлС/ ще търси записи от камерите на товарния кораб Vera Su в нощта на инцидента и ще установи дали не са манипулирани уредите на плавателния съд. Това съобщи Ивайло Ангелов, говорител и завеждащ отдел в НСлС, пред журналисти в Каварна, преди да започне следствения оглед на кораба. По думите му, при акцията ще бъдат огледани корпусът, машинното отделение на Vera Su. Ще бъдат взети проби от морската вода, както и от товара на кораба.

Разполагаме с наша лаборатория, която ще направи анализите, с нас са и техници, които могат да установят дали корабът е претърпял някаква техническа повреда, каза Ангелов.

Говорителят на НСлС потвърди в отговор на въпрос, че има съмнение, че екипажът е унищожил документи, както и че освен амониевата селитра, с кораба е превозвано и нещо друго, но това трябва да се провери.

Разследването трябва да установи и дали "Морска администрация" е изчерпала всички способи за предупреждение на екипажа в нощта на инцидента, дали службата има план за действие в подобни случаи и дали е бил спазен.

Огледът на кораба, в който участват и представители на "Гранична полиция" и "Морска администрация", ще бъде заснет с дрон. По-късно днес пред журналисти ще бъдат съобщени и резултатите от обследването.

Търговският кораб Vera Su заседна на 20 септември край бреговете на Яйлата, до каварненското село Камен бряг. Корабът плава под панамски флаг и превозва торове. Екипажът от деветима души напусна плавателния съд на 6 октомври по искане на капитана.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини