Скок при хоспитализираните с COVID-19 в МБАЛ - Асеновград

В късния следобед вчера, 29-ти октомври, в община Асеновград се проведе заседание на Общинския оперативен щаб за превенция и борба с коронавируса COVID-19, чийто председател е кметът на града доктор Христо Грудев.

Той откри срещата, като припомни мрачната статистика в страната, породена от пандемията.

"След въвеждането на "зелен сертификат" се наблюдава по-висок интерес към поставянето на ваксини.

Бих искал да кажа, че миналата година по това време бях много по-притеснен заради това, че тогава човечеството нямаше изградена защитна реакция.

Засега все още нямаме лекарство срещу COVID-19, но пък имаме ваксина, което показва напредъка на учените и медицината в борбата със заболяването", каза пред присъстващите доктор Грудев.

Управителят на МБАЛ - Асеновград доктор Иван Червенков, на свой ред посочи, че продължава ясно да се наблюдава скок при броя на хоспитализираните, заболели от коронавирус.

"Съществува постоянно съотношение на приети и изписани пациенти с лек превес на настанените.

В момента на лечение в болницата на Асеновград с COVID-19 са 59 души", обясни Червенков.

Той съобщи, че със заповед на Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Пловдив леглата за коронавирус в МБАЛ - Асеновград са били увеличени от 65 на 75.

Това е наложило настаняване на пациенти не само в новото COVID-отделение, но и във I Вътрешно отделение и II Вътрешно отделение.

Управителят на болницата посочи, че е направил сравнение с 2020 г. по същото време - тогава са били лекувани около 600 пациенти. А до момента през болничното заведение тази година са преминали 1074 души.

В интензивно отделение за същия период на 2020 г. са били приети 17 пациенти, а тази година досега са лекувани 96.

Общо над 370 души са се ваксинирали през изминалата седмица по време на разкритите "зелени коридори".

Отделно от това, ваксини срещу COVID-19 се поставят и при личните лекари.

65% от персонала на МБАЛ - Асеновград вече е ваксиниран срещу коронавируса, а част от медиците са преболедували заболяването и имат издаден "зелен сертификарт".

Директорите на двете учебни заведения, членове на щаба, уверяват, че всички ученици са технически обезпечени за провеждането на онлайн обучение.

От Районната противопожарна служба на Асеновград и от полицията съобщават, че обстановката при тях е спокойна.

Военнослужещи от военното формирование се прибират безпроблемно от учение, проведено на "Корен", Хасковска област.

В края на заседанието на Общинския оперативен щаб всички членове бяха единодушни. Те гласуваха и взеха решение да се отделят средства за закупуване на още един апарат за обдишване с кислород на нуждаещи се от това пациенти.

Средствата ще бъдат отпуснати от резерва- в размер около 33 000 лева, останал и съхраняван и до момента в дарителската сметка, парите в която се събраха изцяло от дарения на граждани, бизнес и официални лица.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини