Гърция с нови ограничения за неваксинираните

Гръцкият министър на здравеопазването Танос Плеврис обяви снощи нова поредица от мерки, насочени срещу разпространението на КОВИД-19 в страната, съобщава в електронното си издание в. "Катимерини".

Плеврис подчерта, че "ограниченията ще засягат неваксинираните, защото те са в най-голям риск и трябва да има мерки, които да ги защитят".

По-конкретно всички неваксинирани в частния и в публичния сектор ще бъдат задължени да си правят по два PCR или бързи теста седмично.

Освен това достъпът на неваксинирани лица в банки, обществени институции, търговията на дребно, смесени пространства на заведения и фризьорски салони ще става единствено след представяне на отрицателен PCR или бърз тест.

Няма да има такива ограничения в хранителните магазини, аптеките и храмовете.

Увеличават се на 5 хиляди евро глобите за собствениците на заведения, които допускат неваксинирани в закритите помещения. Наказанието за нарушенията на разпоредбите включва и затваряне на заведението за 10 дни.

Плеврис каза, че въпреки епидемичния взрив страната не може да предприеме по-строги ограничителни мерки, доколкото 73 процента от населението е ваксинирано. Той каза, че "всички данни показват, че тези, които са се ваксинирали, са изправени пред 30 пъти по-нисък риск от тежко заболяване или заболяване, което да ги отведе в интензивно отделение", а "над 85 процента от пациентите в интензивните отделения са неваксинирани".

Министърът каза, че от 5 ноември се отваря платформата за запазване на час за ваксинация с трета доза на всички лица над 18-годишна възраст, стига да са изтекли 6 месеца от втората доза на ваксината им.

Гръцкото правителство започва и кампания за насърчаване на ваксинацията с телевизионни спотове с научни данни и със съобщения на мобилните телефони на неваксинираните.

Вчера за втори пореден ден Гърция отчете рекорден денонощен брой новозаразени. За последните 24 часа в страната са регистрирани 6700 положителни теста.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ма
    Мария
    6 -2
    09:45, 3 ное 2021
    Излиза ,че това да си здрав /и преболедувал по естествен път/ не е нормално за глашатаите на идиотията, с която заливат ежедневно народа по телевизията . То да беше война -досега да имаше победител !
    Статистики ,ненужни никому и не слушани от никой бълвани по няколко пъти в емисиите . Точно толкова важни ,колкото нивото на река Дунав интересува хората живеещи на юг от Стара планина .
    Е това ,ако не е психическа атака върху населението какво е ?!!!!!
    Ако някой смята ,че със насаждане на страх в хората, ще се мотивира в тях съзнателното възприемане и изпълнение на мерки брутално поднасяни от властта – е няма да се получи никога .
    • Ми
      Милен
      1 -1
      15:25, 3 ное 2021
      Населението не може да живее безгрижно по време на пандемия.Крайно време е то да се вземе в ръце,да спре да мрънка и всеки да допринесе за ограничаване на болеста.
    • Да не им стане нещо я нова ръка, нов крак и сто процента нов мозък не ще ви се налее. Много страх ги тресе и нищо не чуят, като коне с капаци са. Съзнание,дисциплинаира нямат само луди разсъждения. Да почакат скрити още малко и после фира.
Последни новини