Неочакваните, но сигурни признаци, че един човек рано или късно ще се разведе

Всички хора си мечтаят за любов за цял живот. Практиката обаче показва, че това е рядкост. Огромна част от съвременните бракове се провалят. Не е рядкост човек да се разведе веднъж или дори два пъти и повече в живота си. В Европа хората са започнали да се развеждат около 2.5 пъти повече през последните 50 години.

Щастливият брак е нещо прекрасно и би било хубаво, повече хора по света да му се радват. Според изследванията съществуват неочаквани, но издайнически знака, че рано или късно един човек ще се разведе.

1. Усмивките от детските снимки

Психолозите провеждат поредица от изследвания, за да установят възможно ли е да се предвиди разводът още от детските години според снимките. Едно проучване събира снимките на гимназисти от училищния албум и изследва интензитета на усмивките от 1 до 10. Изследването се базира на разтягането на два мускула: единият, който разтяга устата, и другият, който образува бръчиците около очите.

Нито един от участниците, чиито усмивки са оценени с 10, не се е развел. Същевременно всеки четвърти от намръщените се е развел. Резултатите сочат, че хората, които изглеждат сърдити и намръщени на снимка, се развеждат 5 пъти по-често в сравнение с онези, които искрено се усмихват.  

2. Емоционалността в тона

Компютърен алгоритъм може да предвиди успеха в брака с точност до 79%, като си служи само с тона на гласа, с който съпрузите разговарят помежду си. Учените изследват разговорите на над 100 двойки, които посещават психоаналитик, след което проверяват брачния им статус 5 години по-късно.

Резултатите: по-високите децибели, пискането, напрежението в гласа дори са индикатор за по-силни и здрави чувства. В случай е правилно клишето, че не е важно какво казваме, а как го казваме. емоции.

3. Колеги от срещуположния пол

Изследвания в Дания сочат, че хората, които работят в среда с много колеги от срещуположния пол, се развеждат около 15% по-често. Изследването се надгражда още повече: учените проверяват двойките, които се женят между 1981 и 2022 година в Дания. Оказва се, че 100 000 от тях вече са се развели.

4. Майчиното възпитание

Жените са тези, които по-често от мъжете подават молби за развод. Нещо повече – според някои изследвания двойките копират поведението на своите родители, особено на своите майки. Социолозите проследяват поведението на 7000 души и установяват, че ако майката се е развела и има следваща връзка, доста често децата повтарят този модел.

5. Избягване на конфликти

Джон Готман е съвременен психолог, най-известен със своите изследвания върху брачната стабилност и способността си да предсказва развод с над 90% точност. Той назовава 4 предвестника на неизбежния развод:

1) презрение;

2) критицизъм;

3) позиция на жертва;

4) пренебрегване на конфликти.

Това са „Четирите коня на Апокалипсиса“ според него. На пръв поглед може би изглеждат незначителни, но всъщност това поведение е много опасно и не води до нищо добро в плана на взаимоотношенията.

Дори да изглежда, че по този начин двойките крепят мира в семейството, подобно поведение е вредно. Тежките разговори са част от израстването и пълноценната комуникация. Ако пренебрегваме проблемите, се натрупват озлобление, негативизъм, разочарование и още повече проблеми. 

6. Отрицателното отношение на съпруга към приятелките на съпругата

Учени изследват връзките на 373 двойки в продължение на 16-годишен брачен живот. Оказва се, че 46% от двойките са се развели до 16-ата година от брака си, като много често в основата на това решение е отрицателното отношение на съпруга към приятелките на съпругата. Ако това се прояви още през първата година от съвместния живот, е почти сигурен признак за неминуема раздяла. 

Според учените това се дължи на факта, че отношенията между съпругата и приятелките й, са дълбоки и здрави, основават се на взаимна обич и доверие, докато мъжките приятелства в повечето случаи се основават на съвместни дейности – хоби, спорт и др. Следователно за мъжете е по-лесно да променят приятелското си обкръжение.

7. Прекалената страст на младоженците

Психологът Тед Хъстън изследва 168 двойки в продължение на 13 години от брачния им живот. Резултатите са публикувани в списание Interpersonal Relations and Group Processes през 2011 година, според които: „В младоженския си период, двойките, които се развеждат около 7 години по-късно, демонстрират около два пъти повече страст един към друг в сравнение с онези, които като младоженци са по-сдържани.“

Това се дължи на факта, че двойките, които започват връзката си със силна страст, е много по-вероятно да се разделят, защото трудно се справят с интензитета на тези чувства. Колкото и трудно да е за вярване, бракът, който не е започнал „по холивудски романтичен“ има много по-обещаващо бъдеще.

8. Бедност и безработица

Съвсем ясно е, че животът в незадоволителни условия и бедност не е особено лесен. Връзките в подобни семейства се разпадат много по-често в сравнение с онези, които са финансово стабилни. Боб Бирел, съавтор на проучване относно финансовите обстоятелства за родители след раздяла, го потвърждава: „Хората вярват, че държавната система е измислена така, че да измъква буквално пари от джоба им. Реалността е такава, че разведените и разделени мъже имат по-ниски приходи, следователно дори не подкрепят майката и децата си.“

9. Тясно и неудобно легло

Двойките трябва да спят отделно или в много широко легло „кинг сайз“, за да поддържат добро психическо и физическо здраве, които са в пряка зависимост от здравословния сън. Недоспалият човек е и раздразнителен, което автоматично се отразява на семейната среда.

Изследванията сочат, че около 40% от двойките спят в отделни легла. И това е добре, защото ниското качество на съня може да бъде пряка причина за развод. Следователно ако искате да запазите връзката си здрава, уверете се, че се наспивате пълноценно.

Източник: Obekti

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Qw
    qwor
    2 0
    09:06, 12 ное 2021
    Това със леглата не го одобрявам!!!
Последни новини